StoryEditor

Neymaru prijeti šest godina zatvora: Ali čeka ga uvjetna

Piše D  /  01.11.2018., 08:11h

Ugledni francuski sportski dnevnik piše i podsjeća kako je protiv Neymara i dalje u tijeku sudski postupak španjolskog pravosuđa. Sumnjiči ga se zbog navodnog sudjelovanja u neregularnom transferu iz Santosa u Barcelonu 2013. godine, prenosi Index.hr.

Poduža optuženička klupa

Sudsko vijeće potvrdilo je kako optužnica "uključuje korupciju i prevaru", kao i da je Neymar - prema tvrdnjama tužilaštva - "bio svjestan neregularnosti tijekom transfera" zbog čega mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna.

Osim Neymara, na optuženičkoj su klupi i Neymarov otac i Barcelonin aktualni predsjednik Josep Maria Bartomeu. Španjolski pravosudni organi terete ih za poreznu prijevaru i korupciju zbog svojih uloga u transferu. Izuzeti optužbi nisu niti Barcelonin bivši predsjednik Sandro Rosell i Santosov nekadašnji čelnik Odilio Rodrigues Filho.

Prikrivanje transfera zbog izbjegavanja poreza

Barcelona je po službenom okončanju transfera priopćila kako je Santosu za Neymarovu odštetu isplatila tek 17,1 milijuna eura. Čak 40 milijuna eura pripalo je Neymaru kao bonus zbog pristanka na transfer. Međutim, brazilska investicijska kompanija DIS - oštećena za određeni postotak - pokrenula je tužbu s dokazima kako je iznos transfera iznosio 88,2 milijuna eura i da se istinska cijena transfera svjesno prikrivala zbog izbjegavanja poreza. S obzirom na pritisak klupske javnosti, Barcelonin aktualni predsjednik Josep Maria Bartomeu priznao je kako su DIS-ove tvrdnje istinite.

Početak suđenja službeno nije određen. Tužiteljstvo je na prvom saslušanju za Neymara tražilo dvogodišnju zatvorsku kaznu. Brazilac je zanijekao upletenost riječima kako je "potpuno povjerenje imao u svojeg oca koji ujedno obnaša i menadžersku ulogu".

U slučaju da bude okrivljen, Neymaru prijeti šestogodišnja zatvorska kazna.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:21