StoryEditor
Svijet

New York zabranio nošenje oružja na mnogim javnim mjestima nakon presude Vrhovnog suda

Piše Fena  /  02.07.2022., 14:49h

Američka savezna država New York donijela je zakon kojim se zabranjuje nošenje oružja na mnogim javnim mjestima, među njima i Times Squareu, dok će oni koji žele dozvolu za nošenje oružja morati dokazati svoje vještine pucanja i državnim službenicima na pregled dati profile na društvenim mrežama.

Ovaj zakon usvojen je na izvanrednoj zakonodavnoj sjednici, a njegovo donošenje potaknula je presuda Vrhovnog suda SAD-a prošlog tjedna kojom su poništeni 100 godina stari restriktivni zakoni o nošenju oružja u New Yorku.

Većina konzervativnih sudaca Vrhovnog suda prvi put je u povijesti donijela presudu da Ustav SAD-a garantira pravo na nošenje oružja u javnosti radi samoobrane.

Demokratski lideri New Yorka osudili su presudu Vrhovnog suda, jer smatraju da će zbog više vlasnika oružja biti i više oružanog nasilja.

Priznaju da moraju oslabiti uslove za davanje dozvola kako bi ispoštovali presudu, ali će u ime javne sigurnosti nastojati zadržati što više ograničenja.

Neka od tih ograničenja će biti predmetom sudskih tužbi.

Vrhovni sud je odlučio da su, zbog uslova za dozvolu koji su u New Yorku na snazi od 1911. godine, državni službenici imali previše mogućnosti za odbijanje davanja dozvole.

Demokratska guvernerka savezne države New York Kathy Hochul sazvala je izvanrednu sjednicu i rekla kako su dosadašnji zakoni o posjedovanju oružja u New Yorku rezultirali tim da taj grad ima petu najnižu stopu smrtnosti od vatrenog oružja od 50 saveznih država.

“Naša savezna država nastavit će štititi građane New Yorka, usprkos presudi Vrhovnog suda“, rekla je tijekom konferencije u glavnom gradu Albanyju, dok su zakonodavci raspravljali o zakonu.

“Oni možda misle da mogu promijeniti naše živote jednim potezom pera, ali i mi imamo pera“, dodala je Hochul, prenosi Al Jazeera.

Dnevnik.ba

03. listopad 2023 15:26