Article_Top_970x250

New Delhi i Islamabad prijetili raketnim napadima

spriječen sukob širih razmjera

New Delhi i Islamabad prijetili raketnim napadima

ožu 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Nekoliko službenika, među kojima i savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton, spriječili su sukob širih razmjera između Indije i Pakistana, izjavile su danas zapadni diplomati, indijski i pakistanski službenici.

Službenici navode da je Indija prošlog mjeseca zaprijetila Pakistanu da će ispaliti najmanje šest projektila na teritoriju te zemlje, dok je Islamabad najavio trostruko jači odgovor vlastitim raketama.

Spor između dvije nuklearne sile prerastao je u sukob prošlog mjeseca nakon borbe vojnih aviona iznad Kašmira 27. veljače, odnosno dan nakon što su indijske letjelice gađale kamp militanata u Pakistanu.

Islamabad je negirao postojanje bilo kakvog kampa militanata i naveo da su indijski avioni gađali brdo.

Pakistan je oborio jedan indijski vojni avion i zarobio pilota koji se katapultirao iznad dijela Kašmira pod pakistanskom kontrolom.

Izvori iz indijskih vlasti i zapadni diplomati rekli su da su tu večer telefonom razgovarali savjetnik za nacionalnu sigurnost Indije Ajit Doval i šef pakistanske obavještajne službe Asim Munir.

Doval je Muniru rekao da se New Delhi bori protiv militanata koji slobodno djeluju sa pakistanske teritorije i da su spremni na dalju eskalaciju sukoba.

Izvor iz pakistanskih vlasti i zapadni diplomati potvrdili su da je Indija zaprijetila upotrebom šest projektila na teritoriju Pakistana.

Izvori nisu precizirali tko je zaprijetio kome, ali se napominje da su pakistanske i indijske službe komunicirale tijekom borbi i da to i sada čine.

Izvori dodaju da je Pakistan najavio odgovor većim brojem projektila.

Dovalov ured nije bio dostupan za bilo kakav komentar. Pakistanska vojska, također, nije željela komentirati izvješća.

Bolton je s Dovalom telefonom razgovarao 27. veljače u nastojanju da smiri situaciju, a potom je i američki državni tajnik Mike Pompeo kontaktirao obje strane kako bi smirile situaciju.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250