StoryEditor

Nevjerojatne snimke iz zraka: Notre Dame dan nakon požara

Piše D  /  17.04.2019., 01:04h

Skloni smo teoriji da se radi o nesretnom slučaju nastalom tijekom renovacije, rekao je pariški javni tužitelj Remy Heitz i dodao da oko 50 istražitelja radi na istrazi koja će vjerojatno biti duga i složena. U ovom trenutku, još uvijek nema novih informacija što je izazvalo katastrofalni požar u pariškoj katedrali Notre Dame, prenosi 24.sata

I dok je policija je već u utorak započela s ispitivanjima radnika koji su radili na obnovi katedrale, snimanje dronovima prikazuje razmjere katastrofe koju je napravila vatra. 

- Obnovit ćemo katedralu i učiniti je ljepšom i želim da to bude gotovo za pet godina - najavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron. Premijer Edouard Philippe sazvao je ministarske konzultacije o obnovi katedrale, a francuski milijarderi natječu se tko će donirati više novca za njezinu rekonstrukciju. 

No, Arhitekt Bertrand de Feydeau upozorio je da se krov katedrale ne može u potpunosti obnoviti jer nema "drveća te veličine koja su rasla u 12. i 13. stoljeću". Naime, krov Notre Dame sagrađen je od preko 1300 stabala koja su već tad bila stara preko 300 godina.

Iako se još ne zna koliko je umjetničkog djela i relikvija izgubljeno u požaru, ministar kulture Franck Riester rekao je novinarima da će sačuvana djela koje su hrabri vatrogasci uspjeli spasiti iz pariške katedrale do obnove smjestiti u muzej Louvre.

 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:14