StoryEditor
uhićeni amerikanci

Nevjerojatna špijunska afera: Muž i žena u sendviču prodavali tajne nuklearnih podmornica

Piše desk  /  11.10.2021., 13:06h
Zaposlenik američke mornarice i njegova supruga uhićeni su. Osoba kojoj su ponudili tajne informacije bila je agent FBI-a

Zaposlenik američke mornarice i njegova supruga uhićeni su u Zapadnoj Virdžiniji jer su pokušali prodati tajne američkih plovila na nuklearni pogon stranoj državi u zamjenu za 100,000 dolara u kriptovalutama, no osoba kojoj su ponudili tajne informacije bila je agent FBI-a, piše Jutarnji.hr.

Jonathan Toebbe i njegova supruga Diana u travnju su prvi put pokušali kontaktirati stranu državu, čije se ime ne spominje u objavi Ministarstva pravosuđa, no savezni organi presreli su njihovu poruku i ubrzo im se javio agent FBI-a koji im se predstavio kao operativac te države.

U prvoj poruci koju su poslali nalazio se “besplatni uzorak” tajnih podataka, kako bi agentima strane države pokazali kako doista raspolažu podacima o nuklearnim reaktorima američke mornarice, te upute kako dalje ostvariti komunikaciju s njima.

Nakon duže prepiske s agentom FBI-a, američki kontraobavještajac uvjerio je Toebbeove kako stvarno predstavlja državu s kojom su pokušali stupiti u kontakt, te dogovorio prvu razmjenu informacija koja se odvila krajem lipnja u Zapadnoj Virdžiniji. Jonathan (42) je ostavio podatke pohranjene na SD kartici na unaprijed dogovorenoj lokaciji. Karticu je sakrio u napola pojedeni sendvič s maslacem od kikirikija. Diana (45) je pritom čuvala stražu.

Par je ukupno dobio oko 100,000 dolara u kriptovalutama, a dogovoren je i drugi prijenos informacija u kolovozu. No, kada su se Jonathan i Diana pojavili s podacima na dogovorenoj lokaciji, čekali su ih savezni agenti.

Prema objavi Ministarstva pravosuđa, Jonathan Toebbe je nuklearni inženjer zaposlen u američkoj mornarici koji je imao pristup tajnim podacima, uključujući pojedine detalje i specifikacije nuklearnih reaktora koji se koriste na američkim ratnim plovilima - nosačima zrakoplova te napadačkim i strateškim podmornicama.

Suđenje Toebbeovima trebalo bi započeti u utorak, a optuženi su za kršenje Zakona o atomskoj energiji, kojim se jasno zabranjuje otkrivanje američkih nuklearnih tajni drugim državama.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 00:53