Article_Top_970x250

Neuspješni pregovori o povećanju plaća radnicima u zdravstvu u SBŽ-u

travnik

Neuspješni pregovori o povećanju plaća radnicima u zdravstvu u SBŽ-u

lis 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Pregovarački tim Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) odbio je zahtjev o uvećanju koeficijenta za isplatu plaća zdravstvenim radnicima, zbog čega je, bez dogovora o novom kolektivnom ugovoru, završen današnji sastanak pregovaračkih timova Vlade i Županijskog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu.

Predsjednik Sindikata Armin Kukić podsjetio je kako su članovi ovog sindikata, među kojima su najbrojniji medicinske sestre i tehničari, od 1. travnja bez kolektivnog ugovora te da će nastaviti svakodnevni polusatni štrajk upozorenja.

- Za nas je neprihvatljiva Vladina ponuda o povećanju satnice rada s 2,31 KM na 2,35 KM. Već smo odustali od određenih zahtjeva, ali ne možemo odustati od onoga za uvećanje koeficijenata za 0.3, za sve grupe linearno. Smatramo da je ovaj zahtjev realan i da novca za to ima - kazao je Kukić novinarima nakon sastanka.

Ministar zdravstva SBŽ-a Anto Matić tvrdi da bi uvećanje koeficijenta predstavljao veliki financijski teret na Zavod za zdravstveno osiguranje (ZZO), zbog čega je Vlada ostala pri ponudi za povećanje satnice. 

- Ne mogu reći točan iznos, ali ljudi iz ZZO-a tvrde da mnogo košta uvećanje koeficijenata i da su tu u pitanju milijuni. Iako smatram da su zahtjevi sindikata opravdani, vjerujem da je naša ponuda realna i da ne ugrožava sustav - naglasio je on.

Kako je rečeno, štrajk upozorenja u javnim zdravstvenim ustanovama bit će nastavljen svakodnevno, od 10 do 10.30 sati, odnosno u vrijeme pauze, dok Predsjedništvo Sindikata ne donese odluku o daljnjim koracima.

Dnevnik.ba