StoryEditor

Neuobičajeno dugi sastanak francuskog predsjednika i pape Franje

Piše D  /  26.06.2018., 04:06h

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, kojeg dio francuske javnosti optužuje da je pozivom za poboljšanjem odnosa s Katoličkom Crkvom načeo sekularne temelje države, održao je u utorak neuobičajeno dug i srdačan sastanak s papom Franjom.

Macron je proveo skoro sat vremena u razgovoru u službenoj papinskoj knjižnici u vatikanskoj Apostolskoj palači, gotovo dvostruko dulje koliko papa Franjo provodi sa šefovima država ili vlada.

Na kraju privatne audijencije, Macron je Papi poklonio rijetku kopiju knjige Georgesa Bernanosa iz 1936. "Dnevnik seoskog župnika". "Puno puta sam pročitao tu knjigu i puno dobrog mi je dala. To je knjiga koju uvijek puno volim", kazao je Papa francuskom predsjedniku kojeg je u javnim dijelovima susreta pratila njegova supruga Brigitte.

 Franjo je Macronu poklonio medaljon koji prikazuje kako Martin iz Toursa, svetac iz 4. stoljeća, reže svoj plašt i polovicu daje prosjaku za zimu.

"To znači da je poslanje onih koji vladaju pomagati siromašnima. Svi smo mi siromašni", kazao je papa Franjo Macronu predajući mu medaljon.

Vatikan bi tijekom dana trebao objaviti priopćenju o temama njihovog razgovora. Macron je odgojen u nereligioznoj obitelji, a kršten je kao Rimokatolik s 12 godina na vlastiti zahtjev.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 14:39