StoryEditor

Neumski načelnik najavio blokadu graničnih prijelaza

Piše D  /  29.07.2021., 19:53h

"Ako institucije ne poduzmu ništa u roku od 15 dana, bit ćemo primorani blokirati prolaz kroz Neum na graničnim prijelazima sa strane BiH kao upozorenje", naveo je Matuško u pismu koje je uputio vlastima Bosne i Hercegovine.

Kako prenosi današnji Večernji list za BiH, Matuško je naveo i kako je ulaskom RH u EU iz godine u godinu problem tranzitnog prometa kroz Neum sve izraženiji pa su sve češći prometni čepovi kroz Neum kada nastane višesatni prometni kolaps.

"Problem je što su tada u kolapsu i sve gradske službe od hitne pomoći, vatrogasne službe, policije i ostalih. Samo pukom srećom do sada nije bilo slučajeva da zbog prometnog zastoja i nemogućnosti intervencije nisu stradale neke osobe ili nečija imovina", upozorava Matuško. 

Zbog kolapsa u općini Neum, građani Neuma traže da im se omogući slobodno kretanje kao i omogućavanje prijelaza za građane Neuma na pograničnim prijelazima Radež - Vukov Klanac i Duži - Imotica u istom režimu kao i na graničnim prijelazima Neum I i Neum II, odnosno uz predočenje važeće putne isprave.

"BiH je s Neumom i tranzitnim pravcem kroz Neum trgovala u pregovorima s RH oko statusa u luci Ploče, a mi od toga nemamo nikakve koristi, naprotiv, onemogućeno nam je kretanje. Vjerojatno, kako bi ovaj problem bio riješen, treba napraviti nered. Zato molim nadležne da povedu računa kako bi se život u Neumu i oko njega odvijao normalno jer nam je na pragu turistička sezona", poručio je Matuško.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:20