Article_Top_970x250

Neumski načelnik najavio blokadu graničnih prijelaza

upozorenje iz Neuma

Neumski načelnik najavio blokadu graničnih prijelaza

tra 11, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Načelnik Neuma Živko Matuško najavio je kako će građani ove općine za dva tjedna blokirati granične prijelaze između BiH i Republike Hrvatske kako bi upozorili na iznimno otežanu prometnu komunikaciju nakon uspostave schegnenskog režima na granicama.

"Ako institucije ne poduzmu ništa u roku od 15 dana, bit ćemo primorani blokirati prolaz kroz Neum na graničnim prijelazima sa strane BiH kao upozorenje", naveo je Matuško u pismu koje je uputio vlastima Bosne i Hercegovine.

Kako prenosi današnji Večernji list za BiH, Matuško je naveo i kako je ulaskom RH u EU iz godine u godinu problem tranzitnog prometa kroz Neum sve izraženiji pa su sve češći prometni čepovi kroz Neum kada nastane višesatni prometni kolaps.

"Problem je što su tada u kolapsu i sve gradske službe od hitne pomoći, vatrogasne službe, policije i ostalih. Samo pukom srećom do sada nije bilo slučajeva da zbog prometnog zastoja i nemogućnosti intervencije nisu stradale neke osobe ili nečija imovina", upozorava Matuško. 

Zbog kolapsa u općini Neum, građani Neuma traže da im se omogući slobodno kretanje kao i omogućavanje prijelaza za građane Neuma na pograničnim prijelazima Radež - Vukov Klanac i Duži - Imotica u istom režimu kao i na graničnim prijelazima Neum I i Neum II, odnosno uz predočenje važeće putne isprave.

"BiH je s Neumom i tranzitnim pravcem kroz Neum trgovala u pregovorima s RH oko statusa u luci Ploče, a mi od toga nemamo nikakve koristi, naprotiv, onemogućeno nam je kretanje. Vjerojatno, kako bi ovaj problem bio riješen, treba napraviti nered. Zato molim nadležne da povedu računa kako bi se život u Neumu i oko njega odvijao normalno jer nam je na pragu turistička sezona", poručio je Matuško.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250