StoryEditor
u šipci sezone

Neumski hotelijeri zadovoljni popunjenošću kapaciteta

Piše fena  /  10.09.2023., 11:15h

Hotelijeri u Neumu zadovoljni su popunjenošću svojih smještajnih kapaciteta u špici sezone, a ističu kako očekuju da će dobri rezultati biti ostvareni i u rujnu i listopadu.

- Iako je početak sedmog mjeseca bio dosta „klimav“, mislim da je sve došlo na svoje. Sredinom srpnja je sve krenulo i do sada su kapaciteti dosta dobro popunjeni, nakon čega možemo reći da je sezona bila dosta uspješna – kazao je u razgovoru za Fenu potpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić.

Najveći broj gostiju dolazi iz zemalja EU, a bilježi se i povratak turista s Dalekog istoka.

- Što se tiče hotelskih gostiju, to su uglavnom inozemni gosti u predsezoni i postsezoni, uglavnom iz Francuske, Belgije, Njemačke, Nizozemske, skoro svih zemalja iz EU. Bude nam se opet azijska tržišta, ti gosti polako dolaze u malo većim brojkama, što je dobra stvar za zimski period, a što se tiče špice sezone, velik je priljev gostiju iz domaćeg tržišta i dijaspore - izjavio je Krešić.

Strahovalo se da će otvaranje Pelješkog mosta biti pogubno za neumski turizam što se na kraju pokazalo netočnim. Ipak, problem prelaska granice i dalje je prisutan.

- Jedan od problema je stroži režim prelaska granice od kada je Republika Hrvatska ušla u Schengen. Imali smo u lipnju sastanak na najvišoj razini između BiH i Hrvatske gdje je dogovoreno da će gostima biti olakšan prelazak granice. Kreće vrijeme grupnih posjeta pa ćemo vidjeti hoće li taj sastanak olakšati protok ljudi. U predsezoni smo definitivno imali problem s usporenim prelaskom granice kada su u pitanju organizirane grupe - kazao je Krešić.

Govoreći o budućnosti turizma u jedinom bh. gradu na moru, kazao je kako se mora raditi na brendiranju Neuma te na produžetku sezone.

- Sve aktivnosti koje poduzimamo trebamo produžiti, da nam ne završavaju početkom rujna, već da traju kroz listopad i kasnije, tako da da imamo našim gostima nešto ponuditi i u tom razdoblju. Nama hotelijerima rujan i listopad su i dalje špica sezone, ne onim intenzitetom kao u prethodna dva mjeseca, ali su kapaciteti na 80 ili 90 posto popunjenosti - dodao je.

Prema njegovoj procjeni, neumski hoteli oko 60 posto ukupnih prihoda generiraju u sedmom i osmom mjesecu.

- Međutim, moramo znati da je kod nas zastupljen konferencijski turizam u travnju, svibnju i listopadu kada nemamo toliko individualaca i veliku potražnju za hotelima, tako da su ti eventi i taj konferencijski turizam itekako bitni za poslovanje – zaključio je potpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić.

Dnevnik.ba

19. srpanj 2024 02:23