Article_Top_970x250

Neum: Stavljene izvan snage odluke iz prošlosti, povećana sredstva za investicije, kulturu i sport, uvodi se Kodeks ponašanja?

održana druga sjednica općinskog vijeća

Neum: Stavljene izvan snage odluke iz prošlosti, povećana sredstva za investicije, kulturu i sport, uvodi se Kodeks ponašanja?

velj 10, 2021

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Grgo Jelavić/Pixsell

Niti 20 dana nakon održavanja prve redovne sjednice novog sastava Općinskog vijeća, u Neumu je 9. veljače održano i drugo zasjedanje najvišeg predstavničkog tijela ove lokalne zajednice.

Na dnevnom redu Sjednice ovaj put se našla 21 točka koja se tiče uređenja općine i općinskih ustanova, međudržavne suradnje, a stavljane su izvan snage i neke urbanističke odluke iz (ne)davne prošlosti Neuma.

Novoizabrana predsjednica OV-a Daniela Matić za Dnevnik.ba je potanko objasnila koje su to točke i na što se odnose.

Prije svega, Vijeće je usvojilo Odluku o javnom prijenosu sjednica ovog organa, što je ujedno i predizborno obećanje HDZ-a BiH. Podsjetimo, sjednice Vijeća u ovoj Općini godinama su bile zatvorene za javnost, a osim rijetkih medijskih izvješća građani nisu imali uvid o čemu se raspravlja, kakve se odluke i na koji način usvajaju i donose. S tim u vezi, javni prijenos sjednica Vijeća zapravo je ogroman iskorak za tradicionalno zatvoren Neum te pokazatelj da možda i u Neumu pušu neki novi vjetrovi.

Kako je naš portal izvijestila predsjednica Vijeća, usvojene su i odluke o davanju suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Neum, suglasnost za imenovanje ravnatelja ove Ustanove, Rješenje o imenovanju članova upravnog vijeća Doma Zdravlja Neum, te Odluka o raspisivanju Javnog oglasa za imenovanje članova upravnih vijeća/nadzornih odbora kojima je Općina Neum osnivač.

Za stanovnike Neuma osobito je važno da je usvojena i Odluka o usvajanju i izvršenju Proračuna za 2021. godinu težak 8.393.000,00 KM, dok je za obitelji koje se tek formiraju i nastaju bitno znati kako su usvojene i odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevne cijene metra kvadratnog korisne stambene površine, te je utvrđivano pravo na jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenčadi u tekućoj godini.

Općinsko vijeće Neuma usvojilo je također Odluku o utvrđivanju javnog interesa u svrhu izgradnje Međudržavnog kanalizacijskog sustava Komarna-Neum-Mljetski kanal, inače infrastrukturnog projekta od iznimne važnosti za obje susjedne države kojim se već tridesetak godina osigurava odvodnja otpadnih voda pograničnih naselja s obje strane granice, kao i ekološka zaštita voda u Neumskom zaljevu, Malostonskom zaljevu i Mljetskom kanalu.

Na drugoj redovnoj sjednici Vijeća usvojena je Odluka o suglasnosti Općinskom javnom pravobranitelju Općine Stolac, a što je osobito zanimljivo, usvojena je i Odluka o stavljanju van snage urbanističkog projekta Jazine.

Podsjetimo, još 2006. Općinsko vijeće Neuma usvojilo je Odluku o urbanističkom projektu Jazine za razdoblje od pet godina, no 15 godina kasnije, novi sastav Vijeća ovaj je potez stavio izvan snage, te ujedno odlučilo kako će se pristupiti Izmjenama i dopunama Regulacijskog plana “Jazine-Kamenice”.

Na samom kraju Sjednice usvojene su i bitne Odluke o načinu i uvjetima prodaje nekretnina neposrednom pogodbom koja je karakteristična po tome što Sud donosi rješenje o dosuđenju nekretnine prodane neposrednom pogodbom, nakon što utvrdi da su zadovoljeni uvjeti za pravovaljanost prodaje, o čemu obavještava na sudskoj ploči, a rješenje dostavlja svim osobama kojima se dostavlja zaključak o prodaji te nekretnine kupcu.

Novoizabrana predsjednica Vijeća, Daniela Matić (HDZ BiH), za Dnevnik je istaknula kako je jednokratna naknada rodiljama za svako novorođeno dijete odlukama Vijeća povećana na 600 KM za obitelji do troje djece, odnosno na 1000 KM za četvrto dijete i dalje, te kako su Proračunom predviđena uvećana sredstva za Dječji vrtić Neum, Osnovnu školu kardinala Alojzija Stepinca, te studentske stipendije. Također, iz proračuna će se u 2021. više sredstava izdvojiti za Dom zdravlja Neum, različite razvojne investicije, uređenje lokalnih cesta i prometnih površina, a ove godine Općina napokon namjerava realizirati i izgradnju vaterpolo igrališta za čiju izgradnju već postoji potpisan ugovor s izvođačem radova.

Glede sredstava za kulturu i sport, tu općinske vlasti namjeravaju uvesti transparentnije postupke za dodjelu sredstava, pa će u tekućoj godini predviđenih 105, odnosno 130 tisuća podijeliti temeljem Javnog poziva na koji će sve udruge iz navedenih područja moći aplicirati.

“Na samom početku sjednice Načelnik Jurković upozorio je na politikantstvo i populizam s čime treba prestati, jer cilj ove općinske vlasti i Vijeća jest uvesti red, poštivati zakon, te na prvo mjesto staviti interese Neuma i Neumljana.” – istaknula je novoizabrana predsjednica Vijeća koja će, izgleda, svoj pedagoško odgojni habitus nastojati prenijeti i na ovaj organ predstavničke vlasti u Općini Neum pa je tako već za iduću sjednicu najavila usvajanje Kodeksa ponašanja.

Dnevnik.ba