StoryEditor
noviteti u ponudi

Neum spremno dočekuje turističku sezonu

Piše desk  /  29.05.2022., 07:41h

Turistički radnici u Neumu pripremaju se za realizaciju aktivnosti na kojim su radili u proteklom razdoblju.

Jedini bosanskohercegovački grad na Jadranu, Neum, spremno dočekuje turističku sezonu. Nadležni kažu da su se pobrinuli za novitete u ponudi. Na broj dolazaka i turista se ne bi trebala odraziti ni inflacija, ni, kažu nam rat u Ukrajini, prenosi BHRT.

Prvi gosti u Neumu. Zadovoljni, kažu nam, cijenama koje su ih dočekale, uz nadu da do novog povećanja neće doći. Ponuda na bh. primorju svake godine je sve bolja.

Turistički radnici u Neumu pripremaju se za realizaciju aktivnosti na kojim su radili u proteklom razdoblju, a sve što je zabilježeno u predsezoni otvara prostor velikom optimizmu i vraća nadu u oporavak turističkog sektora.

Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neum

"Ukoliko situacija ostane onakva kakva je danas i ako “buking“ nastavi ulaziti ovim tempom sezona bi uistinu mogla biti odlična. Četvrti mjesec je malo “štekao“, ali peti se otvorio, a buking za sezonu je odličan."

Inflacija uzima danak, pa će vjerovatno drastično povećanje cijena životnih namirnica i energenata utjecati da građani ljetni odmor provedu u jefinijoj varijanti. I cijene u Neumu u hotelima, kao i u privatnom smještaju, su u porastu.

Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum

"Deset do petnaest posto je rast cijena smještaja u odnosu na 2021. Na rast cijena hrane je utjecala inflacija, ali u kojem točno omjeru ne mogu tvrditi, jer je još uvijek nestabilna i promjenjiva nabavka, tako da restorani još uvijek kalkuliraju".

Tijekom predsezone zbog rata u Ukrajini otkazane su ranije potpisane ugovorne i individualne rezervacije iz Poljske. Kriza se na koncu ipak ne bi trebala odraziti na broj gostiju u Neumu tijekom ljetnih mjeseci.

Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neum

"Nakon mjesec dana “buking“ je opet krenuo i mogu kazati da rat nema veze s bukingom i nadamo se da će tako i ostati". 

Neum će se uskoro rasteretiti tranzitnog prometa kroz grad koji je njegovim stanovnicima dosad stvarao velike probleme. Dugo očekivana cesta Stolac-Neum početkom sezone povezat će jedini bh. grad na moru sa ostatkom zemlje, a gostima olakšati dolazak.

Dragan Jurković, načelnik Općine Neum

"Neke najave, u nekim razgovorima s čelnim ljudima Cesta Federacije BiH, sredinom srpnja bi moglo biti službeno otvorenje ceste. Nakon toliko godina povezanost sa unutrašnjošću i zasigurno novi iskorak za Neum".

Iako predsezona nije na nivou 2019. godine, očekuje da će tijekom srpnja, kolovoza i rujna na noćenjima u Neumu biti oko 18 tisuća gostiju svakog dana, što je maksimum smještajnih kapaciteta u ovom gradu. Velika su očekivanja i od podsezone, jer već postoji značajan broj rezervacija za mjesec listopad.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 22:13