StoryEditor

Neum: Odražano predstavljanje knjige „Sjahali kićeni svatovi“

Piše D  /  22.08.2019., 12:08h

 

Vukorep, inače arheolog po užoj vokaciji, a zaljubljenik u tradiciju i povijest, poznati je istraživač i sakupljač etnografske građe koju je javnosti predstavio kroz čak deset knjiga koje čitatelju donose život jugoistoka Hercegovine u svom njegovom siromaštvu i šarenilu.

Osim objavljenih, ovaj hercegovački memento u svojim arhivima čuva još na stotine i tisuće zapisa koji tek čekaju svoje vrijeme i otrgnuće od zaborava.

Neumsko predstavljanje Vukorepove knjige upotpunili su pjesnikinja i spisateljica Vesna Slobođan, akademik Mladen Bevanda te zastupnik u Hrvatskom saboru, Željko Raguž.

Govoreći o knjizi „Sjahali kićeni svatovi“, akademik Bevanda podsjetio je na društvenu konotaciju i važnost svadbe i svatova za nekadašnje selo u cjelini.

U pripremanju svadbe, istaknuo je Bevanda, sudjelovalo je cijelo selo, te je na poseban način dolazila do izražaja solidarnost među ljudima. Ona se oblikovala zajedničkim zgodama, nadmudrivanjima i različitim upadicama koje su se kao šaljive dosjetke prepričavale generacijama, a neke su se održale i do danas.

U svemu tome, podsjetio je Akademik, u ženidbi i udaji unatoč velikom veselju i opuštenosti, strogo se pridržavalo zakona Katoličke crkve. Ne samo za vrijeme sakramenta vjenčanja nego i kod kuće mladenaca.

Danas su se kako sve ostale, tako i ove tradicijske vrijednosti izokrenule, pa su se mladi u htijenju da se što više približe nekakvim imaginarnim zapadnim svjetovima, odmakli od one zbiljnosti braka koju im je povijest ostavila u naslijeđe. Zato je na kraju svog izlaganja profesor Bevanda citirao;

„Kad ideš na put, pomoli se jednom. Kad ideš na more, pomoli se dvaput. Kada se ženiš, pomoli se triput!“

Stanislav Vukorep pripadnik je generacije koja je ovoga još uvijek dobrano svjesna, pa je upravo iz tog razloga ostavio 15 godina svog života na prikupljanje kvalitetne građe danas uobličene u knjizi „Sjahali kićeni svatovi“.

U oronulom kadetu, turama po hercegovačkim brdima i gomilama i razgovorima ugodnim sa još uvijek živućim enciklopedijama škrtog kamena u koji je utkana bolna ali životna povijest u svim njezinim oblicima.

„Sjahali kićeni svatovi“ knjiga je izdana u nakladništvu Muzeja i Galerije Neum, odnosno dr.don Ivice Puljića.

N. Lovrić / Dnevnik.ba
 

18. travanj 2024 06:07