StoryEditor
Rabrani i Crnoglav

Neum: Mještani i kamenolom na mukama – cesta presjekla parcele i uzrokovala veliku štetu

Piše Desk  /  20.09.2021., 17:41h
Cesta koja je presjekla više parcela u mjestima Rabrani i Crnoglav u Neumu otežala je svakodnevni život lokalnom stanovništvu i uzrokovala ekonomske gubitke kamenolomu ‘‘Crnoglav‘‘.

Upravo iz tog razloga mještani ovih naselja i predstavnici kamenoloma blokirali su u nedjelju cestu Neum – Stolac. 

Blokadom žele skrenuti pažnju javnosti na probleme s kojima se susreću, a za koje krive JP Ceste Federacije BiH.

Parcele lokalnog stanovništva su sada neiskoristive, jer nakon što ih je cesta presjekla na pola, drugi dio parcele ostao im je nedostupan i do njega je teško doći i pješke, a kamoli automobilom ili radnim strojem.

''Parcele nas više mještana su sasječene popola. Papiri su nam uredni, imamo dokaze da je to naše, čak imamo i papire u kojima se kaže da će oni nama omogućiti prilaz drugom dijelu parcele tako što će napraviti potputnjake, ali od toga neće biti ništa, jer evo cesta je već prošla a prolaza za naše parcele nema'', govore okupljeni mještani.

''Ne možemo brati drva, ne možemo obrađivati zemlju, ma ne možemo doći na svoju zemlju i to nas boli'', kažu mještani.

Ekonomsku štetu crpi kamenolom ''Crnoglav'' kojemu je onemogućen rad.

''Oni su nama dali više solucija kako bismo imali pristup parcelama na kojima je kamenolom, na kraju nijedna od tih solucija nije ispoštovana. Od JP Ceste Federacije BiH smo tražili da nam naprave potputnjak kako bismo mogli nesmetano raditi, kao i jedan priključak, i mi na to nismo dobili nikakav odgovor. Mi ne možemo svojim strojevima doći do iskopa te raditi redoviti posao iskopa i odvoza kamena. Prolaskom trase magistralnog puta Neum-Stolac parcela je presječena na dva dijela te se ni gornjem ni donjem dijelu presječene parcele sada ne može pristupiti a da problem bude još veći, presječen je i stari put korišten za pristup istima te za potrebe JP HZ HB.Prolaskom magistralne ceste ovim područjem onemogućena je bilo kakva ranije planirana ekonomska aktivnost i samim time nanesena i šteta.Čak nisu ispoštovali ni dogovor oko približavanja kamenolomu, jer su nam prišli na nekih 18 metara, iako su rekli da s trasom neće prići blizu eksploatacijskog polja bliže od 45 metara, što je bio naš konačan dogovor. Jedino što smo dobili jeste jedno šturo priopćenje da će nam osigurati jedan priključak s donjeg potputnjaka, što nama opet onemogućava rad jer nam treba dva kilometra da prođemo strojem cijelom parcelom do tog priključka. Naši ekonomski gubici mjere se u stotinama tisuća maraka'', navode iz kamenoloma ''Crnoglav''.

Ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, mještani ovih naselja i predstavnici kamenoloma planiraju nove prosvjede.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:59