StoryEditor
poruke iz Austrije

“Neulazak u Schengen ne bi bila lijepa poruka za Plenkovića, ali ni za Hrvatsku”

Piše desk  /  20.11.2022., 10:40h

Novinari Iva Boban Valečić iz Večernjeg lista i Marko Repecki s Telegrama bili su gosti Točke na tjedan na N1. Komentirali su poruke iz Austrije vezano uz ulazak Hrvatske u Schengen.

Boban Valečić je rekla da je Hrvatska u svakoj etapi integracija imala slične pritiske.

“I uvijek se iza tih pritisaka skrivalo nešto drugo. Pritisaka je vjerojatno cijelo vrijeme bilo. Ja ne mislim da je Hrvatska problematična u ovoj situaciji. Ako je netko u Austriji uočen kao ilegalni migrant, otkud ideja da je on došao iz Hrvatske? Ova ideja da se nekog pusti u Schengen, a da se ne ukidaju unutarnje granice, nema baš nekog smisla”, rekla je.

Repecki pak kaže da nije vjerojatno ovo što se spominjalo da se radi o porezu na ekstraprofit.

“Nisu te tvrtke koje u Hrvatskoj posluju toliko relevantne za austrijsko gospodarstvo”, rekao je.

Ipak, ističe Boban Valečić, ako su izbori problem – ne možemo računati da će se to riješiti?

“Pitanje je ako sustav ne valja, što će se dogoditi ako uključimo još jednu državu? Argument da Schengen i inače ne funkcionira – nije argument”, kazala je.

Repecki ističe da neulazak u Schengen svakako ne bi bio nešto pozitivno, ali da ne vjeruje da bi bio neki pretjerani negativni efeket na gospodarstvo.

“Za nas puno veći utjecaj ima ulazak u eurozonu. Ulazak u Schengen nije presudno pitanje koje bi nas moglo unazaditi”, rekao je.

Neulazak u Schengen, kaže Boban Valečić ne bi bila lijepa poruka za Andreja Plenkovića, ali ni za Hrvatsku.

“Uvijek su takvi potezi jako loše primani. Ja pretpostavljam da tu jest bilo nešto opreza oko hrvatskog ulaska u Schengen. Ja ne znam tko bi i na koji način mogao uočiti da tu treba biti novi oprez”, istaknula je.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 02:01