StoryEditor
susret u Sankt Peterburgu

Neugodna situacija: Dodik htio ljubiti Putina, ovaj se izmicao

Piše desk  /  07.06.2024., 11:36h

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik jučer se ponovo sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a tijekom susreta u Sankt Peterburgu potvrdili su jačanje uzajamnih veza i optuživali zapad za navodno kršenje Daytonskog sporazuma.

Dodik je u Sankt Peterburgu boravio na Međunarodnom ekonomskom forumu koji organiziraju ruske vlasti, a nakon agresije te zemlje na Ukrajinu tamo ne dolazi gotovo nitko iz razvijenih zapadnih zemalja.

U dijelu susreta koji su snimile televizijske kamere, vidi se kako Putin izbjegava Dodikov pokušaj da ga izgrli i izljubi. Ruski je predsjednik inzistirao samo na rukovanju i u trenutku kad ga je Dodik išao ljubiti izmaknuo mu se. 

Pogledajte snimku.

Što su rekli nakon sastanka

“Znate da je naš stav u odnosu na Dayton stalni i nepromjenjiv, a ingerencije koje su ustanovljene tim međunarodnim dokumentom temelj su za očuvanje sadašnjeg stanja i poboljšanje situacije“, kazao je Putin nakon sastanka s Dodikom. 

Dodik se pak Putinu zahvaljivao na “principijelnim stajalištima” u odnosu prema BiH, dodajući kako je Rusija jedina država-svjedok koja poštuje taj sporazum kako je napisan.

Žalio se na odnos zapada za koji je rekao da derogira prava Srba u BiH, tvrdeći kako je dokaz tome usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na Općoj skupštini UN-a.

Potvrdio je kako će osobno i kroz utjecaj koji ima na sustav odlučivanja u BiH nastaviti blokirati uvođenje sankcija Rusiji zbog agresije te zemlje na Ukrajinu.

“Mi ostajemo ustrajni u odbijanju da se pridružimo sankcijama”, kazao je Dodik koji je ranije otvoreno branio rusku agresiju i pravdao rat protiv Ukrajine.

On je nakon toga interpretirajući taj razgovor za Televiziju RS (RTRS) dodatno hvalio Rusiju tvrdeći kako je njena ekonomija sada četvrta na svijetu, a Putina je nazvao liderom koji razumije što se zbiva u svijetu.

Govorio je i kako je zapad opetovano pokušavao izigrati Rusiju.

“Vidim da je ovdje u pitanju odlučnost da se ostvare interesi Rusije i oni od toga odustati neće“, kazao je Dodik.

Dnevnik.ba

17. lipanj 2024 13:46