StoryEditor
Yair Netanyahu

Netanyahuov sin oštro napao IDF. Ubrzo mu stigao odgovor

Piše desk  /  20.11.2023., 09:32h

Yair Netanyahu, sin izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, izazvao je brojne reakcije nakon što je u subotu navečer na svom Telegram kanalu kritizirao izraelske obrambene snage (IDF), sudove i medije. Yair, koji se ranije ove godine preselio u Miami i ondje ostao unatoč ratu u Izraelu, podijelio je isječak o tome "kako je Visoki sud promijenio sigurnosne aranžmane i upute za otvaranje vatre na granici Pojasa Gaze".

Time je želio poručiti da su odluke koje je donio Visoki sud pravde dovele do promjena IDF-ovih pravila angažmana na granici s Gazom, omogućujući Hamasovim teroristima da priđu graničnoj ogradi, piše The Jerusalem Post. Premijerov sin također je sa svojih 14.000 pretplatnika podijelio članak o vojnicima koji su mjesecima prije napada upozoravali na aktivnost Hamasa na granici Gaze, ali su ih njihovi zapovjednici ignorirali.

Ostao u SAD-u i nakon izbijanja rata

Optužio je sigurnosni sektor da je pogurao slanje dizelskog goriva u Pojas Gaze. Osim toga, pokušao je omalovažiti novinare zbog "postavljanja političkih pitanja i provođenja anketa", što je očito upućivalo na nedavna istraživanja koja su pokazala pad potpore premijeru i njegovoj stranci Likud.

Organizacija rezervista IDF-a Braća po oružju ubrzo mu je odgovorila: "Morate sagledati činjenice. Arogancija pripada vama, dok krivnja pripada vašem ocu. Doba vašeg zlonamjernog utjecaja je prošlo. Stojimo ujedinjeni uz muškarce i žene koji riskiraju svoje živote kako bi zaštitili našu zemlju, iz koje ste pobjegli. Razumijemo frustracije i želje vašeg oca; cijela nacija razumije. Međutim, u večeri kada smo oplakivali gubitak osam vojnika, bilo bi bolje da ste šutjeli."

Premijerov sin suočio se s kritikama jer je ostao u SAD-u unatoč izbijanju rata, dok su se deseci tisuća Izraelaca vratili kući. Prošli tjedan premijer je, nakon postavljenog pitanja na tiskovnoj konferenciji, rekao da Yair volontira u SAD-u te nabavlja opremu za vojsku i hitne službe.

Dnevnik.ba

20. studeni 2023 09:33