StoryEditor
rat izraela i hamasa

Netanyahu želi brzo odobrenje vlade za napad na Rafah

Piše desk  /  25.02.2024., 09:22h

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi brzo odobrenje vlade za planove za vojnu ofenzivu na južni obalni grad Rafah unatoč pregovorima o prekidu vatre u ratu u Gazi.

Sazvat će vladu, možda već u nedjelju, kako bi se odobrio operativni plan, objavio je u subotu navečer na platformi X. Plan će uključivati prisilno uklanjanje civilnog stanovništva, prenosi Avaz.

Planirana ofenziva žestoko kritizirana u svijetu

Napredovanje izraelske vojske prema Rafahu, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, smatra se vrlo problematičnim jer tamo sada živi oko 1,5 milijuna Palestinaca. Većina njih pobjegla je od rata iz drugih dijelova tog obalnog područja.

U Rafahu žive u bijednim uvjetima, uglavnom u šatorima ili na ulici.

Njihova evakuacija čini se teško izvedivom jer su ostali dijelovi Pojasa Gaze razoreni ili nemaju potrebnu infrastrukturu za smještaj tolikog broja ljudi.

Planirana vojna ofanziva u Rafahu žestoko je kritizirana na međunarodnoj razini - čak i saveznici poput SAD pozivaju Izrael na suzdržanost.

Netanyahu se osvrnuo i na pregovore o privremenom prekidu vatre u ratu protiv palestinske militantne grupe Hamas i oslobađanju talaca.

Pregovarački proces

U petak je poslao delegaciju na neizravne pregovore u Pariz.

Napisao je da vlada želi razmotriti sljedeće korake u pregovaračkom procesu. Izraelski predstavnici prethodno su u subotu izjavili da je još dug put do postizanja dogovora.

Oko 130 talaca još uvijek drži Hamas, koji je zajedno s drugim ekstremističkim grupama izvršio napad na jugu Izraela 7. listopada, ubivši 1.200 ljudi i, prema izraelskoj vladi, oteo približno 240 i odveo ih u Pojas Gaze.

Izrael je u odmazdu pokrenuo ofenzivu u kojoj su uništeni veliki dijelovi Gaze, raseljena većina stanovništva i ubijeno oko 30.000 ljudi.

Samo će kombinacija vojnog pritiska i čvrstih pregovora dovesti do oslobađanja naših talaca, eliminacije Hamasa i postizanja svih ratnih ciljeva, poručio je Netanyahu.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 02:38