StoryEditor

Netanyahu: Vjerojatno ćemo ići u rat u Gazi, nemamo izbora

Piše D  /  12.09.2019., 01:09h

U intervjuu na Reseht Bet Radiju Netanyahu je rekao da će Izrael vjerojatno morati krenuti u vojnu kampanju u ovoj palestinskoj enklavi u svjetlu sve veće eskalacije posljednjih mjeseci, prenose izraelske novine Haaretz.

Aludirao je na projektile koje ispaljuju snage Hamasa i Islamskog džihada iz ove enklave između Izraela i Egipta, koja je u blokadi otkad su se Izraelci povukli iz nje 2005.

Osim napada projektilima na koje je Izrael odgovarao bombardiranjem Gaze, situacija između Izraela i Gaze eskalirala je lani i zbog nasilnih palestinskih prosvjeda na granici na koje su izraelski vojnici odgovorili otvaranjem vatre i ubijanjem desetaka prosvjednika.  

Ipak, Netanyahu je istaknuo da je "opasni rat posljednja opcija" i dodao da ne bi slao izraelske snage u Gazu "dok uvjeti ne budu optimalni za to".

Izraelski premijer optužio je Hamas koji je na vlasti u Gazi od 2006. da ne kontrolira ovu enklavu i da dozvoljava još ekstremnijem Islamskom džihadu napade na izraelski teritorij.

Izrael, ali i EU i SAD i jednu i drugu grupu smatraju terorističkim organizacijama.

"Tu postoji teroristički element koji nas želi uništiti", rekao je.

"Imamo osnovnu situaciju terorističke grupe koja je preuzela (Gazu) i lansira projektile, koja ne kontrolira svoje odmetnute frakcije čak ni kad to želi. Hamas razumije kamo ide, ali ne može stati. Zbog toga nećemo imati izbora nego ići u rat", poručio je Netanyahu.

Dodao je i da će Izrael, prije nego što krene u ovu vojnu operaciju, poduzeti nekoliko pripremnih vojnih koraka, ali nije objasnio kakvih.

Gaza i Izrael su u posljednjih desetak godina već nekoliko puta ratovali, posljednji put 2014. kad je Izrael pokrenuo operaciju Zaštitni rub u odgovoru na raketne napade iz Gaze. U toj je operaciji, prema podacima UN-a, poginulo 2205 Palestinaca i 71 Izraelac.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:14