Article_Top_970x250

Netanyahu predložio radikalnoj desnici mjesto premijera

Izrael

Netanyahu predložio radikalnoj desnici mjesto premijera

svibnja 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dan uoči roka za formiranje vlade u Izraelu, premijer Benjamin Netanyahu predložio je u ponedjeljak šefu radikalne desnice Naftaliju Bennettu da obnaša prvi funkciju šefa vlade, u okviru eventualnog sporazuma o rotaciji vlasti.

Netanyahu, koji do utorka navečer ima vremena za sastavljanje koalicije, vodi zadnje razgovore kako bi okupio radikalnu desnicu u vladi i tako se održao na vlasti, prenosi Hina.

Njegova stranka Likud dobila je 30 mjesta u Knessetu koji ih ima 120 na izborima 23. ožujka - četvrtima u manje od dvije godine - a potom je dobio potporu ultraortodoksnih stranaka i saveza krajnje desnice, ali nije uspio okupiti većinu od 61 mjesta.

Kako bi se uspio približiti tom broju, preložio je u ponedjeljak Naftaliju Bennettu, bivšem suradniku, vođi radikalno desne Yamine, da kroz prvih godinu dana bude premijer.

"Pozivam Naftalija Bennetta da danas potpiše sporazum o uspostavi desne vlade, uz rotaciju po kojoj će ju on voditi prvu godinu,  i da se obveže da se neće priključiti nijednoj drugoj vladi", rekao je  Netanyahu u video postavljenom na Facebook.

Ali Bennett je zasad odbio ponudu i optužio je Netanyahua da se posljednjih tjedana okrenuo protiv njegove stranke.

"Oformite vladu i bit ćemo tu ako treba pomoći", poručio je Bennett.

Ako Netanyahu ne uspije formirati vladu do utorka u 23,59 ili ne dobije odgodu roka u posljednji tren, predsjednik Reuven Rivlin dat će nekom drugom mandat da pokuša sastaviti vladu.

Dnevnik.ba