StoryEditor

Netanyahu: "Podizanje razine obogaćivanja uranija iznad dogovorene razine je vrlo opasno"

Piše D  /  07.07.2019., 04:07h

Iran je u nedjelju objavio kako podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorene razine od 3,67 posto, koja je dogovorena nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, čime su prekršene odredbe toga sporazuma.

Glasnogovornik iranskog odjela za nuklearni program Behruz Kamalvandi potvrdio je na konferenciji za medije ovaj potez Irana, navodeći da će razina obogaćenog uranija biti postupno povećavana na između 5 i 20 posto.

Na početku sjednice vlade Benjamin Netanyahu je ponovno zatražio od velikih sila da nametnu "stroge sankcije" Iranu, nakon te mjere koju je Teheran predstavio kao odgovor na američke sankcije koje je uveo predsjednik Donald Trump.

Iranska objava predstavlja "vrlo opasni razvoj događaja i pozivam svoje prijatelje, francuske, njemačke i britanske čelnike, da nametnu stroge sankcije", rekao je Netanyahu.

Trump je prošle godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kojim je postignut nadzor iranskog nuklearnog programa, i počeo kampanju "maksimalnog pritiska" striktnim sankcijama Teheranu, unatoč zamjerkama svojih zapadnih saveznika.

Ostale sile u sporazumu, uključujući Britaniju, Francusku i Njemačku, tražile su da se sporazum održi na životu razvijanjem novčanog sustava transakcije poznatog kao Instex koji bi omogućio Iranu zaobilaženje američkih sankcija i nastavak poslovanja s međunarodnim partnerima. U sporazumu su još Kina i Rusija.

Izrael ne prestaje osuđivati iransko djelovanje u regiji i smatra sebe mogućim ciljem iranskog nuklearnog programa. Teheran tvrdi da je program isključivo civilne namjene, i da mu cilj nije domoći se atomskog oružja.

EU "iznimno zabrinuta" oko iranske odluke

"Iznimno samo zabrinuti iranskom objavom", rekla je glasnogovornica europske povjerenice za vanjsku politiku Federice Mogherini.

"Pozvali smo Iran da ne poduzima daljnje mjere koje bi mogle potkopati nuklearni sporazum", dodala je Maja Kocijančič.

Istaknula je da je EU u kontaktnu s drugim potpisnicama iranskog nuklearnog sporazuma "glede sljedećih koraka".

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:24