StoryEditor
izraelski premijer

Netanyahu odgovorio "Macronu: Zločine koje Hamas čini danas u Gazi sutra će činiti u Parizu"

Piše desk  /  11.11.2023., 14:41h

Odgovarajući na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na prekid vatre, premijer Benjamin Netanyahu rekao je da odgovornost za smrt civila leži na Hamasu.

"Dok Izrael čini sve kako bi se suzdržao od ranjavanja civila i pozivao ih da napuste područja borbe, Hamas-ISIS čini sve kako bi ih spriječio da odu u sigurna područja i koristi ih kao živi štit", rekao je Netanyahu odgovarajući Macronu.

Dodao je da Hamas "okrutno drži taoce - žene, djecu i starce - u zločinu protiv čovječnosti" i "koristi škole, džamije i bolnice kao zapovjedne centre terorizma".

"Ovi zločini koje Hamas-ISIS danas čini u Gazi, sutra će biti počinjeni u Parizu, New Yorku i posvuda u svijetu. Svjetski lideri moraju osuditi Hamas-ISIS, a ne Izrael", nastavio je izraelski premijer.

Podsjećamo u razgovoru za BBC, Macron je rekao da "nema opravdanja" da Izrael bombardiraju "bebe, žene, starce" dodajući da se nada kako će se zapadni lideri pridružiti njegovom pozivu na trenutni prekid vatre.

"To je izuzetno važno za sve nas zbog naših načela, jer smo demokracija. Važno je za srednjoročno i dugoročno gledano, kao i za sigurnost samog Izraela, prepoznati da su svi životi važni", rekao je Macron za BBC.

Francuski predsjednik također je odbacio tvrdnju da je najbolji način da se Izrael "zaštiti" veliko bombardiranje Gaze, rekavši da to stvara "ogorčenost i loše osjećaje" u regiji.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 01:47