StoryEditor

Netanyahu naredio nastavak silovitih napada u Gazi

Piše D  /  05.05.2019., 02:05h

Moshe Agadi - 58-godišni otac četvero djece, rano jutros izašao je iz svoje kuće u Aškelonu, priobalnom gradu na jugu Izraela, 50 kilometara udaljenom od Tel Aviva, 10 od pojasa Gaze, zapaliti cigaretu. Samo nekoliko sekundi kasnije s područja pod palestinskom samoupravom doletjela je raketa koja je pogodila njegovu kuću. Liječnici gradske bolnice Barzilay mogli su samo proglasiti njegovu smrt od rana zadobivenih šrapnelom u želucu i na prsima.

Moshe je prva civilna žrtva od 2014. i početka operacije Protective Edge. Od subote, Hamas i militanti islamskog džihada ispalili su stotine raketa, izraelska ih je vojska prebrajala - točno 430  -  na ciljeve u Izraelu.

Njihove, pak, obrambene snage, tvrde, pogodile su oko 200 ciljeva u Gazi, ubile najmanje dva militanta HAMAS-a.

U najnasilnilnija 24 sata u posljednjih godinu dana, poginulo je najmanje sedmero ljudi - među njima i 14-mjesečna palestinska djevojčica u naručju trudne majke.

Sve je počelo u petak, tijekom prosvjeda u Gazi, zbog blokade tog područja - od čega Izrael ne odustaje, tvrdeći da je ona nužna kako bi se spriječila dostava oružja palestinskim militantima. Jedan od njih je zapucao, ranio dva izraelska vojnika na graničnoj ogradi. Izrael je odmah uzvratio napadom iz zraka - ubijena su dva militanta HAMAS-a.

Serija osvete raketnim napadima iz pojasa Gaze počela je jučer ujutro. Iako je izraelski sustav proturaketne obrane "Iron Dome" presreo i oborio desetke raketa, brojni domovi u izraelskim gradovima i selima pogođeni su.

Tijekom noći, izraelski je premijer Benjamin Netanyahu u Tel Avivu održao sigurnosne konzultacije. Navodno je vojsci naložio da se "teškim udarcem" obračuna s  terorističkim skupinama u Pojasu Gaze.

- Jutros sam naredio IDF-u (izraelske obrambene snage) da nastave sa silovitim napadima na teroriste u Pojasu Gaze i također sam dao naputak da se snagama oko Pojasa Gaze pošalje pojačanje u vidu tenkovskih, topničkih i pješačkih snaga - rekao je Netanyahu koji također obnaša dužnost ministra obrane.

Neimenovani izraelski dužnosnik izjavio je kako "raste mišljenje" da neće biti neposrednog povratka miru na južnoj granici, s očekivanjem "najmanje dva do tri dana borbi".

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 05:10