StoryEditor
izrael

Netanyahu napao NY Times: "Jedina smo istinska demokracija na Bliskom istoku!"

Piše desk  /  20.12.2022., 09:08h

Mandat za sastavljanje izraelske vlade Benjamin Netanyahu obećao je da će nastaviti ignorirati "neutemeljene savjete" New York Timesa, nakon što su novine u subotu objavile tekst u kojem upozoravaju da će njegova potencijalna tvrdolinijaška vlada predstavljati opasnost za izraelsku demokraciju.

Članak pod naslovom "Ideal demokracije u židovskoj državi je u opasnosti" tvrdi da, iako je Netanyahu pošteno pobijedio na izborima, dalekosežna moć koju nudi svojim krajnje desničarskim i ultraortodoksnim partnerima stvara realnu prijetnju demokratskim vrijednosti. 

"NY Times nastavlja delegitimizirati jedinu istinsku demokraciju u regiji"

Netanyahu je na Twitteru optužio novinare NY Timesa da "godinama pišu o holokaustu samo na svojim zadnjim stranicama i da demoniziraju Izrael desetljećima". Također, optužio ih je za "sramotno pozivanje na podrivanje novoizabrane izraelske vlade", piše The Times of Israel.

“Dok NYT nastavlja delegitimizirati jedinu istinsku demokraciju na Bliskom istoku i najboljeg američkog saveznika u regiji, nastavit ću ignorirati njegove neutemeljene savjete i umjesto toga usredotočiti se na izgradnju jače i prosperitetnije zemlje, jačanje veza s Amerikom, širenje mira s našim susjedima i osiguranje budućnosti jedne i jedine židovske države”, napisao je Netanyahu.

"Netanyahuova vlada je prijetnja budućnosti Izraela"

Iz NY Timesa su u tekstu poručili da nastavljaju biti "snažan zagovornik Izraela i rješenja s dvije države", ali su istaknuli da će Netanyahuova vlada biti "značajna prijetnja budućnosti Izraela, odnosno njegovom smjeru, sigurnosti, pa čak i ideji židovske države". 

Tvrdi se da nova vlada "označava kvalitativni i alarmantni raskid sa svim ostalim vladama u 75-godišnjoj povijesti Izraela". U tekstu se odbacuje tvrdnja da je izborna pobjeda bloka pod vodstvom Netanyahua dala "široki mandat za ustupke ultrareligioznim i ultranacionalističkim strankama.”

Netanyahuov blok, koji se sastoji od njegove stranke Likud, dviju ultraortodoksnih frakcija i tri krajnje desničarske stranke, progurao je sporne zakone kroz Knesset kao politički preduvjet za finaliziranje tvrdolinijaške vlade uoči sutrašnjeg roka za proglašenje koalicije. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:32