StoryEditor
izraelski premijer

Netanyahu nakon razgovora s Bidenom: "Izrael odbacuje međunarodne diktate u vezi s trajnim rješenjem s Palestincima"

Piše desk  /  16.02.2024., 10:54h

Usred rastućih tenzija između dvojice lidera, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki predsjednik Joe Biden razgovarali su telefonom u četvrtak navečer 40 minuta.

Dužnosnik iz ureda premijera Netanyahua rekao je za The Times of Israel da su njih dvojica razgovarali o taocima uzetim tijekom napada 7. listopada, Rafahu i narednoj fazi borbe protiv Hamasa te o humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze. U priopćenju Bijele kuće se navodi isto.

"Predsjednik je ponovo potvrdio svoju posvećenost neumornom radu na podršci oslobađanju svih talaca što je prije moguće, prepoznajući njihovu užasnu situaciju nakon 132 dana u Hamasovom zarobljeništvu", navodi se u priopćenju.

U izjavi za Rafah se navodi da je Biden ponovio svoj stav da vojna operacija ne bi trebalo da se nastavi bez kredibilnog i izvodljivog plana za osiguranje sigurnosti i podrške civilima u Rafi.

Nakon poziva, Netanyahu je usred noći objavio izjavu u kojoj je inzistirao da Izrael neće biti pod pritiskom da prihvati palestinsku državu.

"Moji stavovi se mogu sažeti u sljedeće dvije rečenice. Izrael kategorički odbacuje međunarodne diktate u vezi s trajnim rješenjem s Palestincima. Takav aranžman će se postići samo direktnim pregovorima između strana, bez preduvjeta", naznačio je.

Osim toga, rekao je da će Izrael nastaviti da se protivi jednostranom priznanju palestinske države.

"Takvo priznanje nakon masakra 7. listopada dalo bi ogromnu nagradu terorizmu bez presedana i spriječilo bi bilo kakvo buduće mirovno rješenje", smatra on.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 06:22