StoryEditor

Netanyahu: Jeruzalem je glavni grad Izraela

Piše D  /  09.05.2021., 04:05h

Napetosti u četvrti Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu rezultirale su svakodnevnim sukobima. Washington je u subotu rekao da je "duboko zabrinut" razvojem događaja te da želi "da se vlasti prema stanovništvu odnose s poštovanjem i suosjećanjem".

Istočni Jeruzalem jedan je od teritorija koje Palestinci žele za svoju buduću državu. Pregovori o nastanku palestinske države, koji su se održavali pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, prekinuti su još 2014. jer Izrael smatra da je čitav Jeruzalem izraelski glavni grad, status koji međunarodna zajednica ne priznaje, prenosi Hina.

"Oštro odbacujemo pritisak koji se na nas vrši da se u Jeruzalemu ne nastavlja izgradnja. Na moju žalost, taj se pritisak u zadnje vrijeme samo povećava", rekao je Netanyahu u televizijskom obraćanju naciji uoči obilježavanja izraelskog zauzimanja istočnog Jeruzalema u ratu 1967. godine.

"Svojim najboljim prijateljima poručujem sljedeće: Jeruzalem je glavni grad Izraela i kao što svaka nacija podiže građevine i izgrađuje svoj glavni grad, tako i mi imamo pravo graditi u Jeruzalemu. To smo radili dosad i kanimo tako i nastaviti", istaknuo je Netanyahu.

Napetosti do kojih je došlo u istočnom Jeruzalemu postupno su u petak navečer prerasle u ozbiljan sukob između izraelske policije i Palestinaca blizu džamije Al-Akse, treće po važnosti džamije za muslimane, usred ramazanskog mjeseca.

U subotu navečer, u islamskoj svetoj noći palestinska je mladež bacala kamenje i rušila policijske barikade na ulicama koje vode do gradskih vrata u Starome gradu, a policajci na konjima rastjerivali su ih koristeći vodene topove i šok bombe.

Papa Franjo pozvao na prekid sukoba

Papa Franjo pozvao je na prekid sukoba u Jeruzalemu, a sukobljene je strane pozvao da pokušaju pronaći rješenja koja će pridonijeti poštivanju multikulturalnog i multireligijskog identiteta Svetoga grada. Kazao je kako se nada da će prevladati osjećaj međusobnog poštovanja i bratstva.

"Nasilje rađa nasilje, prekinite sukobe", rekao je Papa hodočasnicima koji su se u nedjelju okupili na Trgu svetog Petra u Rimu, dodavši kako "s velikom zabrinutošću prati razvoj događaja u Jeruzalemu". 

Jordan je u nedjelju upozorio Izrael da prekine "barbarske" napade na vjernike u jeruzalemskoj džamiji Al-Aksi, dodajući kako kani pojačati međunarodni pritisak.

Kraljevstvo Jordan, koje skrbi o muslimanskim i kršćanskim mjestima u Jeruzalemu, poručilo je da Izrael treba poštovati vjernike i međunarodne norme kojima se štite arapska prava u Jeruzalemu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je Izrael "terorističkom državom" nakon teških sukoba Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga u Jeruzalemu.

"Okrutni Izrael, teroristička država, brutalno i nemoralno napada muslimane u Jeruzalemu", rekao je Erdogan u subotu navečer.

Turski predsjednik pozvao je Ujedinjene narode, Organizaciju islamske suradnje i druge međunarodne organizacije na akciju.

"Svijet koji ne može zaštititi Jeruzalem i muslimane izdao je sebe", dodao je Erdogan.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 16:15