StoryEditor

Netanyahu izvjestio Putina o izraelskoj akciji protiv Hezbollahovih tunela

Piše D  /  08.12.2018., 04:12h

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izvjestio je ruskog predsjednika Vladimira Putina o izraelskoj akciji duž granice s Libanonom protiv tunela za koje jevrejska država tvrdi da ih je prokopao Hezbollah, priopćio je Kremlj u subotu.

Netanyahu je izjavio u ovom tjednu da tuneli imaju za cilj da ih koriste borci Hezbollaha kako bi ušli u Izrael iz Libanona i izvodili napade. Izraelska vojska poslala je bagere, vojnike i opremu za blokiranje tunela na granicu s Libanonom kako bi ih zatvorila.

Tijekom telefonskog razgovora, koji je inicirao Netanyahu, "predsjednik Rusije naglasio je značaj održavanja stabilnosti u regiji", navodi Kremlj u priopćenju.

Glasnogovornik Netanyahua nije imao trenutnog komentara. Uzimajući u obzir utjecajnu poziciju Rusije kod saveznika Hezbollaha u susjednoj Siriji, moguće je da je Izrael zatražio rusko razumijevanje za posljednje poteze protiv šiitske grupe.

Rusija pruža ključnu podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u sirijskom građanskom ratu. Libanonski Hezbollah također podržava Assada, kao i njegov mentor, Iran.

Izrael se uglavnom drži podalje od sirijskog sukoba, ali je pokretao desetke zračnih udara protiv, kako ih naziva, isporuka naprednog naoružanja Hezbollahu, protiv koga je vodio rat u 2006.

Izrael je zabrinut da Iran, njegov ljuti suparnik u regiji, koristi sirijski sukob kako bi utvrdio svoje snage u Siriji i najavio je da će sprijčiti Teheran da to učini.

Odnosi između Rusije i Izraela zategnuti su od rujna, kada je Rusija optužila Izrael da je indirektno doveo do obaranja ruskog borbenog aviona od sirijske preotuzračne odbrane nakon izraelskog zračnog napada u blizini, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:07