Article_Top_970x250

Netanyahu: Glavni grad Palestine bit će Abu Dis na periferiji Jeruzalema

mirovni plan

Netanyahu: Glavni grad Palestine bit će Abu Dis na periferiji Jeruzalema

sij 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu priopćio je da bi, prema takozvanom američkom mirovnom planu za Bliski istok, glavni grad Palestine trebao biti Abu Dis, a da se potvrđuje da je Jeruzalem nedjeljivi glavni grad Izraela.

Američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Netanyahu sinoć su u Bijeloj kući predstavili takozvani američki plan za Bliski istok, što je izazvalo burno negodovanje Palestinaca.

Izraelska televizija “Makan 33“ javlja da je Netanyahu naknadno otkrio da plan predviđa da palestinski glavni grad bude naselje Abu Dis, koje se nalazi na periferiji Jeruzalema.

“Izrael će dominirati nad svim židovskim naseljima na Zapadnoj obali“, kazao je Netanyahu.

On je također kazao da je SAD postavio određene uvjete Palestincima za početak pregovora, uključujući i obvezno priznavanje židovske države, priznavanje izraelskog suvereniteta u Jeruzalemu i odustajanje od prava na povratak palestinskih izbjeglica.

Također je Netanyahu kazao da SAD traži od Palestinaca da se razoruža Gaza, obustave isplate pomoći obiteljima pritvorenih i poginulih Palestinaca te da se oni proglase teroristima. Od Palestinaca se traži i da prekinu podnositi tužbe protiv Izraela na Međunarodnom kaznenom sudu, a Palestina neće moći postati članica međunarodnih organizacija bez odobrenja Izraela.

“Istodobno, Izrael će nametnuti svoje zakone u Jordanskoj dolini, u svim židovskim naseljima u Judeai i Samariji i svim područjima koja prema planu pripadaju Izraelu“, kazao je Netanyahu.

Netanyahu je kazao i da je Izrael obećao da u naredne četiri godine neće graditi nova židovska naselja, niti proširivati postojeća u Zoni C na okupiranoj Zapadnoj obali.

Trump i Netanyahu sinoć su otkrili sadržaj takozvanog mirovnog bliskoistočnog plana za kojeg je Trump kazao da je posljednja šansa za Palestince i nezavisnu palestinsku državu.

Plan je izazvao burno negodovanje na palestinskoj strani. Pokreti otpora Fatah i Hamas su odbacili predloženi plan i najavili otpor. U brojnim palestinskim gradovima i u Jordanu sinoć su održani masovni prosvjedi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dnevnik.ba