StoryEditor

Netanyahu čeka američki blagoslov za aneksiju dijelova Zapadne obale

Piše D  /  26.04.2020., 10:04h

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je u nedjelju uvjerenost da će Washington tijekom iduća dva mjeseca odobriti Izraelu da nastavi s de facto aneksijom dijelova Zapadne obale.

Palestinci su ljuti zbog planova Izraela da dodatno učvrsti svoj nadzor nad područjem zauzetim u ratu 1967., teritorijem koji traže za svoju državu.

Netanyahu je proteklog tjedna, objavljujući dogovor sa svojim rivalom s političkog centra Bennyjem Gantzom o formiranju zajedničke vlade , za 1. srpnja najavio početak razgovora u vladi o širenju suvereniteta Izraela na židovska naselja na Zapadnoj obali i aneksiji doline Jordana.

Takav potez će trebati dogovoriti s Washingtonom, po sporazumu Netanyahua i Gantza, prenosi Hina.

U obraćanju u nedjelju putem video veze proizraelskoj organizaciji u Europi, Netanyahu je opisao mirovni prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa iz siječnja kao obećanje da će priznati izraelsku vlast nad naseljima na Zapadnoj obali.

"Uvjeren sam da će za par mjeseci od sada to obećanje biti ispunjeno", rekao je Netanyahu Europskom povjerenstvu za Izrael.

Palestinski dužnosnici još nisu komentirali Netanyahuove izjave.

Palestinci su odlučno odbili Trumpov mirovni prijedlog, dijelom i stoga što Izraelu daje svu okupiranu zemlju na kojoj je izgradio naselja.

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo je u srijedu rekao da je na Izraelu odluka hoće li pripojiti dijelove Zapadne obale i dodao da će Washington svoja stajališta iznijeti privatno novoj izraelskoj vladi.

Palestinci i mnoge zemlje smatraju izraelska naselja na Zapadnoj obali nezakonitim po Ženevskoj konvenciji koja zabranjuje nastanjivanje teritorija zaposjednutog u ratu.

Izrael to odbacuje ukazujući na sigurnosne razloge te povijesne i političke veze s tim teritorijem.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:29