StoryEditor
Izraelski premijer

Netanyahu: "Bit ću posrednik između Rusije i Ukrajine ako to zatraže zaraćene strane"

Piše desk  /  01.02.2023., 10:26h

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak da bi bio spreman da razmotri mogućnost da bude posrednik između Rusije i Ukrajine ako to zatraže obje zaraćene zemlje i Sjedinjene Američke Države.

"Ako me pitaju sve relevantne strane, svakako ću to razmotriti, ali se ne guram unutra", rekao je Netanyahu tijekom intervjua za CNN. Dodao je da bi to moralo biti "pravo vrijeme i prave okolnosti".

Bliski saveznik Izraela, SAD, također bi trebalo da pita jer "ne možete imati previše kuhara u kuhinji", rekao je.

Netanyahu je rekao da je od njega zatraženo da bude posrednik ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine , ali je on odbio jer je u to vrijeme bio lider izraelske opozicije, a ne premijer.

Netanyahu nije želio reći tko ga je zamolio da bude u toj ulozi, ali je rekao da je zahtjev "neslužben".

Ukrajina je zatražila od Netanyahuovog prethodnika, Naftalija Beneta, da djeluje kao posrednik, a Benet se u ožujku sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a razgovarao je i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ali on nije bio u mogućnosti da postigne mirovni sporazum.

“Iskreno govoreći, Izrael također djeluje na načine koje ovdje neću navoditi protiv iranske proizvodnje oružja, koje se koristi protiv Ukrajine”, dodao je Netanyahu. Rekao je da ne samo da Izrael pokušava osujetiti iranski nuklearni program, "već i poduzeti mjere protiv određenih razvoja oružja koje Iran ima, a Iran ih uvijek izvozi"

Međutim, Netanyahu je odbio odgovoriti stoji li Izrael iza nedavne eksplozije u Isfahanu protiv tvornice vojne industrije.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:15