StoryEditor
makarska

Nestvarne scene u Dalmaciji: Dizalicom blokiran promet, s nje je visjela atraktivna djevojka i točila šampanjac

Piše desk  /  05.07.2022., 14:41h

Noćni klub u Makarskoj odlučio je zabaviti svoje posjetitelje, a problem je što su pritom - blokirali promet

Pravi nered izbio je jedne vruće ljetne večeri na plaži ispred hotela Dalmacija u Makarskoj zbog privatnog tuluma koji se održavao u obližnjem noćnom klubu. Naime, osim što je potkoncesionar, noćni klub Manana, postavio 32 ležaljke za dvije osobe, a između njih još i stolove, bijes Makarana i turista izazvali su blokirani prolazi na plaži.

Štoviše, na tim su prolazima stajali zaštitari bez ikakvih oznaka. Nakon podulje svađe, reagirao je predstavnik koncesionara, odnosno tvrtke Imperial Riviera, pa su putovi prema plaži konačno bili oslobođeni.

No, i tamo su se dogodile neugodne scene. Naime, za potrebe zabave netko je dovezao dizalicu s koje je jedna djevojka najprije viseći gostima točila šampanjac, a potom je druga izvela plesni performans, piše Slobodna Dalmacija. Zbog toga je na najmanje sat vremena obustavljen promet.

Sve se završilo pozivima Komunalnom redarstvu. "Vlasnik dizalice nije imao odobrenje Grada za njezino dovoženje i nikako nije smio zaustaviti promet. Što se tiče zaključavanja vrata plaže, nitko ne smije zabraniti pristup pomorskom dobru", poručio je voditelj Komunalnog redarstva, Dražen Nemčić.

Eklatantan je to primjer kršenja Zakona o pomorskom dobru, ali i koncesije za lučicu i plažu ispred hotela Dalmacija, koju je još u travnju odobrila Skupština Splitsko-dalmatinske županije. Imperial Riviera ima koncesiju na plaži do 2025. Planiraju je napuniti različitim sadržajima, ali kao i njihovi potkoncesionari, moraju paziti na odredbe Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Pravilnika o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije.

Suprotno tim dokumentima, vlasnici Manane su ležaljkama zauzeli više od 30 posto dijela za koji su dobili potkoncesiju, piše Slobodna. One ostaju razvučene 24 sata dnevno, iako u Pravilniku jasno stoji da moraju biti sklopljene kad se ne koriste ili raspoređene tako da ne ometaju kretanje korisnika plaže.

"Ležaljke od mora moraju biti udaljene tri metra i između njih mora biti ostavljen koridor za nesmetan prolaz kupača. Svako odstupanje redari prijavljuju Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja onda, nakon inspekcijskog nadzora, može oduzeti koncesiju. Ovo sve što se događa u tek otvorenom baru Grad Makarska će shvatiti kao žuti karton, ali vlasnici bara nikako ne smiju ugrožavati sigurnost građana i turista", objasnio je Nemčić.

Zaključavanje plaže direktno je kršenje Zakona o pomorskom dobru, kojim su za takva nedjela zapriječene kazne od 50 do 100 tisuća kuna. Iz grupacije Valamar, koja je vlasnik hotela, ali niti iz noćnog kluba Manana nisu se oglašavali o ovim propustima, zaključuje Slobodna koja je usmenim putem i mailom zatražila odgovore.

Dnevnik.ba

23. siječanj 2023 21:19