StoryEditor

Nestašica njegovatelja u Njemačkoj

Piše D  /  22.07.2018., 07:07h

Savezni ministar Hubertus Heil (SPD) radnicima iz inozemstva u određenim branšama želi olakšati proceduru pronalaženja posla u Njemačkoj. On se u intervjuu za "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" izjasnio za postupak u okviru kojeg bi bilo moguće dobivanje privremene vize za one ljude koji traže posao u sektorima poput njege bolesnika, gdje je evidentan manjak radne snage.

Njima bi, kako je rekao, trebalo omogućiti da u Njemačkoj mogu tražiti posao. Međutim, kada su u pitanju ti radnici, savezni ministar Heil želi isključiti mogućnost primanja socijalnih naknada u Njemačkoj. Za građane Europske unije (npr. iz Hrvatske) koji bez ograničenja mogu tražiti posao u Njemačkoj pravila su drugačija, piše DW.

 

Prema potrebama njemačkog gospodarstva

"Mogu zamisliti da bi to moglo podrazumijevati da se njegovateljima iz inozemstva omogući dolazak na pola godine u Njemačku kako bi ovdje našli posao", rekao je Heil. "Ako im to ne uspije, oni se po isteku tog vremena moraju vratiti u svoje zemlje." Riječ je o stvaranju "u što većoj mjeri nebirokratskih procesa" za potencijalne nove zaposlenike.

Na inzistiranje SPD-a, "velika koalicija" u Berlinu namjerava pokrenuti usvajanje odgovarajućeg zakona do kraja godine, čime bi se redefinirala imigracija kvalificiranih radnika koji su potrebni njemačkoj privredi, te se tako otvorila mogućnost i za one koji nisu akademski obrazovani. Time bi se također trebale ograničiti i tzv. ilegalne migracije.

 

Središnji projekt savezne vlade

Njemačka kancelarka Angela Merkel ovaj je zakon, na svojoj konferenciji za novinare u petak uoči odlaska na godišnji odmor, nazvala "središnjim projektom" svoje vlade. Njezin ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer za jesen je najavio predstavljanje glavnih smjernica budućeg zakona. Jedan od razloga nestašice radne snage: mnogi njemački njegovatelji napuštaju zemlju u potrazi za boljom plaćom i - uvjetima rada.

Ideju izdavanja privremene dozvole boravka za kvalificirane radnike koji traže posao u struci, a koji nisu akademski obrazovani, podržavaju i predstavnici njemačke privrede. Prema izvještaju magazina "Der Spiegel", taj prijedlog se nalazi i u planu od sedam točaka Saveza njemačkih udruženja poslodavaca (BDA), a koji se tiče planiranog pokretanja usvajanja tog zakona.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:51