StoryEditor

Nestalo milijun kuna iz blagajne međimurske općine, sve otkriveno nakon smrti računovotkinje

Piše D  /  01.09.2019., 07:09h

Tek kada je iznenadno umrla računovotkinja u međimurskom mjestu Pribislavec otkriveno je da se općinski novac godinama uplaćivao na privatne račune. Navodno je novac uplaćivala samoj sebi, bez da su državna revizija i ministarstvo financija bilo što primijetili, pišu Vijesti.hr. Inače, riječ je o Općini Pribislavec koja je uvrštena u skupinu najtransparentnijih.

Nije sumnjala u nju

”Prvi radni dan i šokantna vijest. Vjerujte, teško mi je”, rekla je načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić (HNS) koja se vratila s godišnjeg odmora. ”Naravno da će mještani prvo upirati prst u živu mene kao odgovornu osobu, ali ja znam da ni kune nisam od tog sredstva ni vidjela ni preuzela”, dodaje Ivačić.

Ivačić je načelnica već deset godina i nije posumnjala da bi računovotkinja nešto manipulirala uplatama, ali nakon što je na njeno mjesto došla nova zaposlenica otkriveno je kako je godinama novac s općinskog računa sjedao na račune pokojne kolegice. Kaže da su računi glasili na pokojnu, no da će tek istraga pokazati tko je podizao novce.

Izvučeno više milijuna kuna

Nakon sitnijih iznosa, prebacivano je po 1000 kuna, a u posljednje vrijeme i puno više. Tako je jednog dana prebačeno čak 20.000 kuna. Načelnica nije znala reći o koliko velikim sredstvima je riječ, no nagađa se da je riječ o više od milijun kuna, pri čemu je cijeli godišnji proračun općine sedam i pol milijuna.

”Nikad u životu ne bih, pogotovo na gospođu našu pokojnu, svalio nešto takvoga”, kaže Zoran Tomašić, zamjenik predsjednika Općine Pribislavec (HDZ). Na pitanje tko je kriv, Tomašić odgovara da se u ovom trenutku može samo nagađati. Cijeli je slučaj preuzela policija, a odvjetnik općine je obustavio i ostavinsku raspravu pokojne računovotkinje i to u posljednji trenutak, pišu Vijesti.hr.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:31