StoryEditor
atlanski ocean

Nestala podmornica poslala je SOS signal, evo što zasad znamo

Piše desk  /  20.06.2023., 14:27h

SOS signal, međunarodni znak za pomoć, poslan je s turističke podmornice Titan koja je nestala nakon zarona prema potonulom Titanicu. Međutim, još je nepoznato kad je signal točno poslan.

Oceanolog Simon Boxall sa Sveučilišta Southampton rekao je da je iz druge ruke saznao da je s podmornice stigao SOS signal.

“Pod morem se radio veze ne mogu koristiti. Oslanjate se isključivo na upozorenja jer podmornice imaju ograničenu komunikaciju. Izgleda da su poslali, premda ne znam kad, SOS upozorenje da je plovilo u nevolji. Ne znam radi li se o automatskom signalu ili ga je poslala posada”, rekao je Boxall.

Zbog toga ističe da je podmornica možda već izgubljena, posebno jer ne znaju kad je poziv u pomoć poslan, piše Sky News.

Izgubljen kontakt

Podsjetimo, podmornica namijenjena istraživanju olupine Titanica turističke tvrtke OceanGate nestala je u nedjelju. Kanadski istraživački brod Polar Prince izgubio je kontakt s posadom podmornice nakon zarona. Američka obalna straža procjenjuje da je u podmornici bilo kisika za oko 70 do 96 sati.

Bostonska obalna straža, koja vodi operaciju potrage, objavila je na Twitteru da je posada od pet članova zaronila u nedjelju ujutro, a posada matičnog broda izgubila je s njima kontakt otprilike sat i 45 minuta nakon zarona. Pretpostavljalo se da je podmornica u to vrijeme bila otprilike 1.450 km od obale Cape Coda.

Među članovima posade je i Hamish Harding, bogati britanski biznismen i direktor tvrtke Action Aviation, koji je dan prije zarona na Facebooku napisao da je među članovima i “dvoje legendarnih istraživača koji su imali i preko 30 zarona prema Titanicu od osamdesetih”.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 13:39