Article_Top_970x250

Nestala maloljetnica koja se javljala putem YouTubea vraćena kući, pronašli je na Hvaru

okončana potraga

Nestala maloljetnica koja se javljala putem YouTubea vraćena kući, pronašli je na Hvaru

ožu 21, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Nakon malo manje od mjesec dana splitska policija je okončala potragu za nestalom maloljetnicom (17) s područja Dicma. U petak su je pronašli na Hvaru, preuzeli i predali roditeljima, potvrdila je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske za Slobodnu Dalmaciju.

Nakon nestanka maloljetnice javnost se uznemirila da je djevojka poslala žrtva kaznenog djela te su se, osim putem medija, i preko društvenih mreža dijelile objave u cilju pronalaska maloljetnice. Također je u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, kako nalaže protokol, bio objavljen njen nestanak s fotografijom i osnovnim podacima.

Tijekom cijelog vremena nestanka policija je bila u kontaktu s roditeljima te se pokušavao pratiti i signal mobitela s kojeg bi se malodobnica javila. U jednom periodu je signal detektiran na području Karlovca te je čak i tamošnja policija bila uključena u potragu, piše Slobodna Dalmacija.

U konačnici je djevojka nađena na Hvaru te su je policajci vratili kući. Za daljnje postupanje je nadležan Centar za socijalnu skrb Sinja čija ravnateljica Anka Jurela-Jerkan je za Slobodnu izjavila kako niti maloljetnica niti njena obitelj do sad nisu bili u tretmanu Centra po niti jednoj osnovi.

- Ako se djevojka vrati ili je policija nađe, ako bude potrebno, mi ćemo pružiti svu potrebnu pomoć - kazala je tada ravnateljica koja će sada sa svojim djelatnicima moći prionuti na posao.

Inače, desetak dana nakon objave nestanka maloljetnica se obratila javnosti snimkom na YouTubeu u kojoj je izjavila kako nije oteta već je sama napustila roditeljski dom. Uzrok njenog odlaska, kako se izjasnila, bila je želja za životom daleko od roditeljskih spona i ograničenja.

Na snimci je uz nju bila još jedna punoljetna osoba te su se čule izjave kako je 17-godišnjakinja žrtva zlostavljanja jer joj roditelji nisu dozvolili slobodu odlučivanja i kretanja. Smatrali su kako institucije trebaju djelovati u tom smjeru, a ne istraživati njen nestanak.

Nakon što je video uklonjen kao neprimjereni sadržaj, objavljen je drugi na kojem se također vidjela maloljetnica i ponovno ista osoba te se javnost mogla upoznati s razmišljanjima o životu, primjerena njenoj dobi. Tako smo mogli čuti kako je nevjerojatno da institucije ne kažnjavaju roditelje jer su maloljetnicu navodno zaključavali dok u isto vrijeme kažnjavaju snimanje videa s plastičnim oružjem i paljenjem guma.

Očito su se prije kreiranja uradaka educirali već postojećim materijalom na YouTubeu, popularnim pogotovo kod adolescenata, ali ne i postojećim zakonima i propisima. Navodno su imali i savjetnike koji imaju iskustva u pridobivanju simpatija mlađahne javnosti stereotipnim sadržajima za izražavanje bunta.

Dnevnik.ba