Article_Top_970x250

Neslaganje u Predsjedništvu o NATO putu BiH

REAKCIJE NA IZJAVU IVANCOVA

Neslaganje u Predsjedništvu o NATO putu BiH

srp 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: federalna.ba

Jedan od dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da je Bosna i Hercegovina već ranije donijela zakone, odluke i strategije koje trasiraju put zemlje u NATO.

- Integracija BiH u NATO garantira sigurnost i stabilnost naše zemlje, a izjavama poput ove koju je dao ruski veleposlanik nastoji se da se ta stabilnost i sigurnost podrivaju - istaknuo je Džaferović.

Stavove veleposlanika Ivancova Željko Komšić, jedan od dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva BiH, nazvao je nimalo bezazlenim, navodeći da je riječ o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima.

Komšić smatra da je takav pristup Ruske Federacije napad na ono što je Bosna i Hercegovina kroz svoje zakone i odluke definirala, upravo daje Senatu SAD-a za pravo kada tvrdi da Rusija ugrožava suverenitet BiH.

Sličnog stava je i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, koji je rekao da BiH ide ka NATO-u, sviđalo se to Ivancovu ili ne.

Kada je riječ o tome treba li BiH ući u NATO, jedini nebošnjački član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da odluke o članstvu u NATO nema, i nema puta BiH u taj savez, niti će ga biti, i za to nije kriv ni Ivancov ni Ruska Federacija.

- Oni su obični trbuhozborci svojih mentora, koji se kriju po drugim veleposlanstvima u Sarajevu. Da su zaista zaštitnici interesa BiH u koju se kunu, ne bi žrtvovali svog ministra sigurnosti zarad veleposlanika Pakistana i ne bi pažljivije gledali što kaže Vijeće za provođenje mira, izmišljeno tijelo, nego parlament BiH, biran na izborima - kazao je Dodik.

Dnevnik.ba