StoryEditor
Ministar sigurnosti BiH

Nešić: "Ustavni sud donosi odluke pod palicom OHR-a i bošnjačkih političara"

Piše desk  /  02.03.2023., 14:29h

Ministar sigurnosti BiH i predsjednik DNS Nenad Nešić kaže da nije iznenađen odlukom Ustavnog suda BiH da privremeno van snage stavi Zakon o nepokretnoj imovini RS.

Nešić je stava da Ustavni sud odavno ne tumači Ustav BiH, nego donosi političke odluke pod palicom OHR i bošnjačkih političara.

– Ustavni sud se ponaša kao ustavorušitelj, a ne tumač Ustava. RS ima pravo da uređuje svojinske i obligacijske odnose, jer to njeno pravo je utemeljeno u Daytonskom sporazumu. Od 2011. godine do danas, Ustavni sud BiH, kao politički instrument SDA i stranaca, svjesno poistovjećuje javno dobro i državnu imovinu i suprotno ranijim tumačenjima OHR-a, od RS otima poljoprivredno i šumsko zemljište, šume, rijeke i državnu imovinu – konstantira Nešić.

On podsjeća da je brojna nepokretna imovina u RS izgrađena nakon 1996. godine, a koristi se za funkcioniranje institucija RS, te da BiH nema ništa s tim.

– Najveći apsurd je što su u ovom zakonu prepisane odredbe OHR-ovog Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom, pa bi bio red da onda Ustavni sud zabrani i OHR-ov zakon. Ovo što se radi je apsolutno nasilje i nad pravom i nad Ustavom BiH. Ustavni sud BiH nije i neće biti iznad zakonodavca – ističe Nešić.

Ministar sigurnosti naglašava da je iz EU više puta potvrđeno da BiH sa stranim sucima u Ustavnom sudu BiH ne može postati članica EU, te da je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i njihov odlazak.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:15