StoryEditor
Ministar sigurnosti BiH

Nešić upitao Komšića: "Jeste li ruski plin isključili i u svom stanu?"

Piše desk  /  09.05.2023., 11:05h

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić napisao je otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću. Nešić ističe kako je pročitao i pogledao Komšićeve izjave u kojima najavljuje blokadu sklapanja međunarodnih sporazuma o izgradnji istočne i južne plinske interkonekcije i jezikom ucjena svoju suglasnost uvjetuje donošenjem Zakona o plinu na nivou BiH.

- Prije svega, trebalo bi da znate da ucjene u ovoj zemlji nikada nikome ništa nisu donijele, nego da se do rješenja dolazi razgovorima i kompromisima. Bili ste i zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH pa zašto niste progurali zakon kada je to tako jednostavno? Zašto osam godina ništa niste radili da se to pitanje riješi? Kuda bi ova zemlja otišla i kakve bi posljedice po građane bile kada bi i mi sada uzvratili Vašim jezikom ucjena i ispostavili svoj spisak zahtjeva da bi dali suglasnost za projekte u FBiH? – pitao je Nešić.

Nešić je pitao Komšića i zna li koliko godina treba da se izgradi plinovodna mreža i da gasifikujemo čitavu zemlju, i koliko će djece još oboljeti zbog zagađenja?

- Je li Vas briga što nam svako treće djete ima astmu zbog zagađenja? Smeta Vam ruski plin iz Turskog toka, ali Vam smeta i azerbejdžanski iz Transjadranskog toka. Što Vi predlažete? Kako da zaobiđemo susjede i kojim putem da dobijemo plin s Aljaske ili iz Katara i Irana? – napisao je Nešić.

Nešić je od Komšića tražio da prezentira jedan dokaz o famoznom ruskom uticaju preko plina.

- Ne vidim da su Sarajlije postale rusofili zbog ruskog plina na koji se griju, a koji ste Vi, pretpostavljam, isključili u svom stanu!? Znate li uostalom i da Jadransko-jonskim gasovodom protiče plin iz azerbejdžanskih plinskih polja čiji je suvlasnik ruska kompanija? Kako to da oba plina valjaju zemljama EU, ali ne valjaju Vama? – pita Nešić.

Za koga radite?

Nešić tvrdi da odgovorna vlast ne samo da ne bi blokirala početak projekta za čiju realizaciju treba možda i desetljeće, nego bi već pravila plan kako da građanima i privredi pomogne i subvencioniše prelazak na čiste energente koji će smanjiti zagađenje naše okoline i omogućiti da i zimi naša djeca udišu čist zrak.

- Divim se Vašoj proročkoj sposobnosti da i za deset godina u politici i vlasti vidite Milorada Dodika i Dragana Čovića. I na kraju, gospodine Komšiću, nisu naši građani ni naivni ni glupi. Zna se tko profitira izostankom gasifikacije i za koga radite. Profitiraju sponzori partije čiji ste trabant koji su samo za ovu sezonu zgrnuli milijune na previsokim cijenama peleta. Štitite Vi, gospodine Komšiću proizvođače peleta a ne građane BiH, i to je jedina istina! Neka Vam je na čast – poručuje ministar Nešić.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:08