StoryEditor
ministar sigurnosti Bih

Nešić: "Jelena Trivić navija da njen prijatelj Christian Schmidt nametne Izborni zakon"

Piše desk  /  04.01.2024., 11:09h

Nenad Nešić ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik DNS-a osvrnuo se na izjave Jelene Trivić o najavama donošenja izbornog zakona RS-a te je iznio niz kritika na rad opozicije u RS-u. Između ostalog, Nešić je naglasio kako Jelena Trivić svojim političkim stavovima brani odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

- Pretužno je da netko tko je želio da bude predsjednik RS-a brani Izborni zakon BiH i daje mu primat nad izbornim zakonom RS-a. Priznajem da nisam iznenađen i da smo svjesni da Jelena Trivić navija da njen prijatelj Christian Schmidt nametne Izborni zakon. 

RS ima svoj Izborni zakon od 2002., kao i svoju izbornu komisiju. I ono što joj nije osporio ni nakaradni Ustavni sud BiH, osporava joj Jelena Trivić. Sramota. Ne sporim njeno pravo da mrzi Milorada Dodika, ali ne smije zbog te mržnje mrziti RS i odricati se njenih ustavnih nadležnosti - rekao je Nešić.

Predsjednik DNS-a je u svojoj izjavu podsjetio Trivić, ali i Igora Crnatka iz PDP-a da član 1.1. Izbornog zakona BiH kaže da se tim zakonom uređuju izbori za Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH te opći principi za ostale nivoe vlasti.

- To znači da entiteti imaju punu nadležnost da donesu svoje izborne zakone za izbore za njihove institucije, kao i lokalni nivo vlasti, i s tim da se uvaže opći principi iz Izbornog zakona BiH. To je potvrdio Ustavni sud BiH, ali je Trivić i Crnatku draži Izborni zakon BiH nego RS-a i onda se pitaju zašto stalno gube izbore. Gubite ih jer su vam draže partije iz Sarajeva i Schmidt od RS-a - poručio je Nešić.

Naglasio je i kako opozicija godinama traži izmjene Izbornog zakona.

- Onda im ponudimo i skenere i videonadzor i da zajedno sjednemo i napišemo zakon kakav njima odgovara, a oni kažu: „Nećemo, mi hoćemo Bakirov (Izetbegović op.a.) zakon na nivou BiH. Pri tome, zakon koji su usvojili u Zastupničkom domu zadire u nadležnosti RS-a i neustavan je, a primjena mu je od 2026. godine. 

Pa znate li što hoćete ili radite samo ono što vam stranci kažu, makar to bilo i u korist sopstvene štete? Prava i državotvorna opozicija, svuda u svijetu, sjedne za stol sa vlašću i bori se za Izborni zakon po svojoj mjeri i ne šuruje sa strancima protiv svoje zemlje i svog naroda. 

Eto, Jelena može sa Schmidtom na sjednicu PIC-a da dogovara Izborni zakon, ali ne može sa političkim partijama iz RS-a. Kao Srbina, stid me njene sramote“ - ističe Nenad Nešić.

Neevropski zakon

Na kraju, ministar sigurnosti je poručio i kako Jelena Trivić želi neeuropski zakon.

- Treba reći i da nam Schmidt nameće, a Jelena Trivić želi neeuropski zakon i način glasanja koji se primjenjuje u Africi. Ima li većeg dokaza o tome da nas Schmidt iz 21. gura u 19. stoljeće. Da priča bude kompletna, kolonijalni gospodar sebi je našao i vazale. Srećom ta priča je bajka -zaključio je Nešić.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 20:50