StoryEditor
stranke "osmorke"

NES i SBiH neće podržati predloženi sastav Vlade FBiH, traže ‘teoretsku mogućnost da HDZ ne bude u vlasti’

Piše fena  /  25.04.2023., 19:58h

Parlamentarna većina za formiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH koja bi se koristila kao alibi za nametanje kratkoročnih ustavnih rješenja ne postoji - navodi se u zajedničkom priopćenju Narodnog europskog saveza i Stranke za BiH.

Napominje se da se sporazum koji su svojevremeno NES i SBiH potpisali sa strankama tzv. Osmorke i HDZ-om ticao uspostave zakonodavne vlasti, a uvjet za formiranje izvršne vlasti od početka je bio potpisivanje zajedničkog programa mjera kao temelj programske koalicije.

- Izrađeni Program mjera potpisan je od pet stranaka (SDP, NiP, NS, SBiH i NES), ali od  HDZ-a nije nikada. Umjesto potpisivanja usuglašenog Programa, na sastanku u Mostaru pojavio se pamflet na dvije stranice koji su potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić, ali to nije program - navodi se u priopćenju.

Također, dodaje se da je veoma sporan i predloženi sastav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gdje je za potpredsjednika predložen Vojin Mijatović, iako takav prijedlog nije uopće usuglašen na međustranačkim konzultacijama.

- Stranka BiH i NES u parlamentarnoj proceduri nikada ne bi mogle podržati Vladu u kojoj je Vojin Mijatović dopremijer Federacije BiH bez obzira na to koliko bi naših ministara bilo u prijedlogu.

Dakle, nikakvi sporazumi Osmorke i HDZ-a ne mogu se koristiti kao alibi od strane visokog predstavnika za nametanje bilo kakvih nakaradnih ustavnih rješenja, a pogotovo za nametanje kompletne vlade - ističe se u priopćenju.

Stranka BiH i NES navode da je pitanje Ustava Federacije i države Bosne i Hercegovine za njih mnogo važnije od fotelja u Vladi "u koje bi neki što prije da zasjednu po svaku cijenu, pa se na jučerašnjem sastanku pokazala potpuna servilnost Trojke, prihvaćanjem i kratkoročnih i dugoročnih rješenja, iako se u javnosti to predstavljaju potpuno drugačije".

- Za njih je prihvatljivo svako rješenje koje bi značilo da će zasjesti u fotelje, što je bio slučaj i s imenovanjem državne vlasti s Dodikovim SNSD-om, za kojeg su tvrdili da je to sada neki drugi, proeuropski orijentirani Dodik s kojim se može razgovarati i dogovarati naprednija i bolja Bosne i Hercegovina. A, Dodik upravo ovih dana pokazuje da nikada nije bio otvoreniji u svojim secesionističkim, antidržavnim i antidejtonskim aktivnostima - ističu iz NES-a i Stranke za BiH.

Kada je u pitanju jučerašnji sastanak predstavnika tzv. Osmorke, HDZ-a, veleposlanika SAD-a u BiH i ambasadora EU, Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, istakao je da u "parlamentarnoj proceduri možemo usvojiti amandmane na Ustav Federacije ako se HDZ uključi, ali rješenje mora ostaviti barem teoretsku mogućnost da i HDZ ne bude u vlasti nego neke druge stranke koje su dobile glasove hrvatskih birača poput HDZ 1990, HNP-a".

Također, Ogrešević je iznio stav da pitanje korupcije nije pitanje samo jedne stranke nego dosadašnjih vlasti u kojima su bili SNSD, HDZ i SDA – navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2023 09:21