StoryEditor
ANALIZA

Nervoza pred potpisivanje sporazuma "osmorke" i HDZ-a BiH: Zašto kmeče Bakir i Željko

Piše desk  /  28.11.2022., 11:19h

Stranačkim botovima i političkim narikačama iz SDA i Demokratske fronte očito ponestaje daha. Svjesni su toga i Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Voda je došla do grla.

Nermin Nikšić i Dino Konaković, lideri SDP-a i NiP-a, nisu pokleknuli pod svakodnevnom baražnom vatrom optužbi za navodnu izdaju države i tobožnju snishodljivost i sluganstvo prema strancima i HDZ-u. Zato se sada skidaju rukavice, piše Avaz.

Politički Kalimero

Umjesto botova, raznih avdića, bajrovića i ostalih trbuhozboraca, u ring ulaze Bakir i Željko osobno. I to na Dan državnosti, računajući na podgrijane emocije javnosti i kratko pamćenje naroda.

Helem, kako reče Komšić u svom govoru u Vijećnici, a za njim i Izetbegović na jednom od polaganja cvijeća povodom godišnjice ZAVNOBiH-a, “osmorka” čini neoprostiv grijeh i izdaju ideje antifašista iz Drugog svjetskog rata time što, uz „podršku veleposlanstava u Sarajevu“, namjerava praviti vlast bez SDA i DF-a.

Poput političkih Kalimera, njih dvojica kmeče o nepravdi, vlastitim uzvišenim ciljevima, „ugroženoj zemlji“, „antibosanskim i antimuslimanskim planovima stranaca“, iako i vrapci na grani znaju da je u pitanju tek gola i sirova borba za opstanak na vlasti pod svaku cijenu.

Ne trebaju, niti će dinastija i njihov dvorski pajac izgubiti poluge moći zato što to žele Amerikanci, Britanci ili Nijemci. Njima je presudilo dugogodišnje zatvaranje očiju pred duboko i široko rasprostranjenom korupcijom, kriminalom i društvenom nepravdom.

Presuda građana

Njima su presudile laži i odvratna podmetanja političkim protivnicima, uz prateću tešku zloupotrebu obavještajne službe i pravosuđa. Njima su, na kraju, presudili građani na izborima. Zato je Denis Bećirović dobio golemih 115.000 glasova više od Izetbegovića i zato “osmorka” u Federalnom i Državnom parlamentu ima znatno više zastupnika od SDA ili DF-a.

U tome je, a ne u nečemu maglovitom i običnom čovjeku nedokučivom suština i pozadina populističke predstave koju izvode Bakir Izetbegović i Željko Komšić – loši glumci na zalasku karijere.

Brojke ne lažu

Jedno je isprazna priča, a drugo su brojke. Prema rezultatima koje je potvrdio SIP, “osmorka” u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH ima 39 zastupnika, a SDA 26.

U Zastupničkom domu Državnog parlamenta “osmorka” ima 13 zastupnika, a SDA osam, plus jedan zastupnik SDA iz RS.

DF u Zastupničkom domu FBiH ima 12, a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH tri zastupnika.

Dnevnik.ba

27. siječanj 2023 11:32