StoryEditor

Nepripremljenost na vrućinu može biti smrtonosna

Piše hina  /  19.07.2023., 10:45h

Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je stanovnike da budu pripremljeni za visoke temperature, u vrijeme dok toplinski val zahvaća velik dio kontinenta.

Bez nužne pripreme vrućina može postati smrtonosna, upozorio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu. Belgijanac je predložio niz mjera koje stanovnici mogu poduzeti kako bi izbjegli najgore posljedice toplinskog vala.

Savjetovao je ostanak kod kuće i izbjegavanje najtežih zadataka tijekom najtoplijih dijelova dana. Domovi se trebaju rashlađivati, primjerice spuštenim roletama te korištenjem zraka po noći za provjetravanje.

Također je ključno održavati tijelo rashlađenim i hidratiziranim nošenjem lagane, široke odjeće, tuširanjem hladnom vodom i redovitom konzumacijom vode.

“Dok se prilagođavamo ovoj novoj normali, s njenim razornim učincima na zdravlje i životne uvjete, ključno je da smo svi naoružani znanjem koje pomaže u spašavanju života”, rekao je Kluge.

Osim adaptacije na novu stvarnost ovo ljeto, moramo “razmišljati i na desetljeća koja dolaze”, upozorio je liječnik u svom priopćenju. Pozvao je na hitno regionalno i svjetsko djelovanje kako bi se zaustavila klimatska kriza koja predstavlja egzistencijalnu prijetnju za čovječanstvo.

Naglasio je da je ključno uključiti mlađe generacije koje su posebno zabrinute za klimu te često imaju ideje i prijedloge. Kluge je istaknuo i da pitanje klimatskih promjena treba biti prioritet svi političkih opcija.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 07:08