StoryEditor

‘Nepodnošljive vrućine pržit će Europu s naletima jakih oluja‘

Piše D  /  05.06.2019., 05:06h

Stranica AccuWeather za ovo ljeto u Europi predviđa izrazito toplo vrijeme, s opasnim prodorima žestokih oluja. U izvještaju navode kako će se vrućina protezati od Portugala do Španjolske, Poljske i Mađarske.

- Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog ljeta kad su rekordne temperature izmjerene u dijelovima Portugala, Belgije, Njemačke i Skandinavije, ali su trajale samo oko tjedan dana - napisao je Eric Leister, jedan od AccuWeatherovih vodećih meteorologa.

Naveo je da se temperature više od 38°C mogu očekivati na potezu od sjeverne Francuske, Belgije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Meteorolog Tyler B. Roys izjavio je kako se temperature više od 40°C mogu očekivati u dijelovima istočne i južne Francuske, i to tokom i srpnja i kolovoza, a da će najgore biti u Portugalu i Španjolskoj, gdje je moguće da se zareda nekoliko dana s temperaturama od 43°C i više.

Ipak, vrućine neće pržiti cijelu Europu. Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina bit će Skandinavija, i to zbog većih količina padavina.

Vrućine ne bi trebalo biti tako velike ni na Balkanu, na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na sjeveru, te Bugarske na istoku, ali se tu predviđaju strašne grmljavine i oluje.

- Ove oluje donijet će brojne gromove, poplave i razorne vjetrove. Najsnažnije oluje mogle bi se pretvoriti i u tornado - kaže Roys.

Hrvatska se prema njihovoj meteorološkoj karti nalazi točno na granici između područja vala ekstremne vrućine i opasnih oluja koje će harati Balkanom, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:48