StoryEditor
nema većih simptoma

Neobičan početak Nu2: Stanković se javio preko ženinog mobitela i potvrdio da ima koronu

Piše Desk  /  17.10.2021., 14:48h
Današnja emisija Nedjeljom u 2 krenula je nešto drukčije nego inače. Gost u studiju, Aleksandar Stanković - kod kuće!

- Poštovani gledatelji, dobar dan! Današnja emisija malo je drukčija. Naime, ja imam koronu, a nemam izraženijih simptoma, osim šmrcanja, pa smo odlučili da vodim emisiju iz stana preko Skypea, a gost Albert Gajšak je u studiju. Ispričavam se naravno zbog tehnički slabije kvalitete, i molim vas jednu stvar, nemojte se sada smijati. Svi oni koji znaju moju suprugu, nemojte zvati, jer ovo realiziramo preko njezinog mobilnog telefona. U zadnji trenutak doznao sam da imam koronu, zato radimo preko Skypea. Dobar dan želim Albertu Gajšaku u studiju HRT-a! - rekao je voditelj Aleksandar Stanković na početku emisije.

Gost današnje emisije je mladi poduzetnik Albert Gajšak koji u 23. godini ima informatičko poduzeće s 30 zaposlenih i klijente diljem svijeta.  

- Cijela poanta je da ljudi to ne dobiju sastavljeno, nego u dijelovima. Naši uređaji nisu samo kao legići, nego su pametni, imaju hrpu tehnologije u sebi koja uči djecu i mlade o tim vještinama budućnosti, objašnjava Albert Gajšak.

Za razvoj ovog 'Batmobila' hrvatska tvrtka smještena u Lučkom potpisala je ugovor s holivudskim studijom Warner Bros. Sve je počelo s lego-kockama, koje je kao maleni dječak u Karlovcu stalno slagao. 

- Vrlo rano je on počeo gledati gdje je plus pol gdje minus, napon baterije, struja, to je njemu bilo blisko. Superjunaci njegovog djetinjstva su bili drugačiji nego superjunaci naših. On je gledao Ironmana, Batmana i ove Marvelove superjunake 21. stoljeća, prisjeća se Zoran Gajšak, otac.

No uz junake 21. stoljeća, za ljubav prema tehničkim znanostima ipak je malo zaslužan i otac, koji je sa sinovima dane provodio u Zajednici tehničke kulture u Karlovcu. S 11 godina Albert je prvi put sudjelovao na natjecanju iz robotike.

- Vi možda to ne razumijete, ali ja imam veliku strast za ovim stvarima, radiš na nekome uređaju satima i onda ga upališ i on funkcionira, to je jako očaravajuć osjećaj, kaže Albert.

2016. na jednom je sajmu predstavio svoju prvu igraću konzolu.

- U tu cijelu priču je došao Tomislav Car koji je nekako bio prvi investitor i mentor, i rekao "ajmo mi nešto probati" i tako je nastala ta poduzetnička priča, priča Albert.

- Mislim da je glavna stvar kad prepoznaš potencijal u nekome da voli stvarati, da voli iz ničega napraviti nešto, da ima ideje, kreativnost, to mogu primijetiti kod ljudi, rekao je Tomislav Car.

Još kao srednjoškolac pokrenuo je prvu kampanju za prodaju svojih inovacija. Pametnu igračku, koju djeca najprije moraju sastaviti, a nakon toga uz igru uče STEM znanosti. Igraća konzola bila je pun pogodak. Tada je odlučio nastaviti biznis, a ne školovanje.

- Došli smo do istog zaključka, izgubio bi 5 godina na studiju, i opet bi otvorio firmu, jedino bi kasnio 5-6 godina, možda bi netko drugi zauzeo njegovo mjesto na tržištu, i tu se moralo brzo reagirati i on je to prihvatio objeručke, kaže otac Zoran.

- Ja sam krenuo u tu tvrtku sam i radio sam na početku sve, ali nisam bio dobar u svemu. Nisam znao o financijama, išao sam obrnutim putem, ja sam otvorio firmu pa sam guglao što je porezna olakšica, ušao sam u to bez da sam imao pojma i o čemu, prisjeća se Albert Gajšek, piše HRT.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:29