StoryEditor

´Neno, ovo nije uspjeh. Ne razumijem što ti Halilović uopće igra...´

Piše D  /  23.06.2019., 09:06h

Talentirana U-21 reprezentacija Hrvatske koja je s osam pobjeda u 10 utakmica kvalifikacija uz gol-razliku 31:5 izborila Europsko prvenstvo nakon 15 godina mogla bi se s istog turnira vratiti bez ijednog boda.

Blijedi, neuvjerljivi momci Nenada Gračana razbijeni su od Rumunjske (4:2) pa tijesno poraženi od Francuske (1:0), da bi izbornik, koji se nadao završnici turnira, zaključio kako je to sve skupa - uspjeh.

"Neno, ovo nije uspjeh. Ovo je neuspjeh"

S tim se u startu nije složio Igor Pamić koji, kako tvrdi, dobro poznaje izbornika Gračana.

"Poznajem Nenu dosta dugo kao profesionalca i normalnog čovjeka. Neni bih rekao da ovo ne može biti uspjeh. Možemo kolektivno govoriti o uspjehu jer smo se kvalificirali, ali o ovom Euru ne možemo govoriti kao o uspjehu. Ajde da smo protiv Rumunjske odigrali dobro, bili nadmoćni pa izgubili 1:0... Onda kažeš da je to to. Protiv Francuske je izgledalo organizacijski bolje, bili smo opasni. Vidio se neki plan. Ali ovo nije uspjeh, ovo je neuspjeh", započinje za Index.

"Prije Eura sam rekao da nećemo osvojiti ni boda"

Mladu je Hrvatsku gledao na pripremnoj utakmici u Puli u pobjedi protiv Danske 1:0. I odmah je znao što će se dogoditi u bližoj budućnosti.

"Bilo je toliko vremena za pripremu. Činjenica je da priprema nije odrađena na najbolji način. Mi smo plivali, radili greške, organizacijski nismo bili na nivou. Gledao sam prijateljsku protiv Danske u Puli i rekao prijatelju da ova Hrvatska neće osvojiti ni boda na Euru. Nisam vidio tu ništa, da budem iskren, ali sam se nadao da ćemo igrati drugačije jer je to ipak bila prijateljska. Nešto nam je falilo, ideja u igri. To se dogodilo i protiv Rumunjske, bilo je kao i protiv Danske, samo su nas Rumnji kaznili. Napad je još bio i okej. Jednostavno, izgledali smo strahovito loše i to moramo priznati."

Mnogi su ostali zbunjeni nakon Gračanovog poteza uoči ključne utakmice s Francuskom. Ostavio je kapetana Alena Halilovića na klupi i dao mu tek nekoliko minuta pred kraj utakmice.

"Halilović mi ne bi bio kapetan. On bi mogao ostati samo talent"

Neobična situacija, lider momčadi koji je u porazu protiv Rumunjske igrao od prve minute odjednom je pao u drugi plan u utakmici gdje je Hrvatska morala ganjati rezutat. Gračan je objasnio kako mu je bilo upitno može li kapetan izdržati dinamiku igre protiv Francuske.

"Svaki igrač govori sam o sebi, mi možemo samo komentirati. Meni je zabranjeno pričati o igračima koje nisam trenirao i s kojima nisam radio. Činjenica je ipak da je Halilović samo talent. Mogao bi ostati na tome, bojim se. Postoji jedna stvar, ne razumijem baš... A to je kad ti dođe igrač od 21 godine i kad ti ne znaš gdje u suštini on igra. Ne znam sluša li on trenera ili ne, no on igra u prostorima koje ja ne razumijem. Teška je to diskusija, ali od Halilovića dobivamo premalo", misli Pamić kojeg je novinar Indexa upitao je li Halilović pravi materijal za kapetana.

"Ne bih mu dao traku. On dolazi iz dobre obitelji, super je dečko, ali nakon njegovih gafova u prošlosti, ne bi mi bio kapetan. Reprezentacija je svetinja, a on se u jednom trenutku nije ponašao kako se treba ponašati. No tim dečkima treba i opraštati."

Protiv Francuske Hrvatska je imala dvije izrazite šanse u kojima su se našli napadači Marin Jakoliš i Sandro Kulenović. Jakoliš, 22-godišnjak iz austrijske Admire, u prošloj je sezoni u 26 utakmica zabio jedan gol, a 19-godišnji Kulenović u 25 nastupa za varšavsku Legiju ima četiri gola i asistenciju.

"Ne vidim u Hrvatskoj napadača klase Mandžukića"

Pamić, bivši napadač i Ćirin reprezentativac, nije ostao oduševljen viđenim.

"Jakoliš je igrač koji nema karakteristiku da bi koristio A reprezentaciji. Kulenović je pak pokazao da nešto ima u njemu, ali on nije još završen igrač. Njega treba brusiti."

Nakon što se godinama kukalo kako Hrvatska slabo proizvodi lijeve bekove, odjednom se pojavio problem na desnoj strani.

Kako u seniorskoj reprezentaciji tako i U-21 selekciji. Naime, stoper Filip Uremović morao je silom prilika igrati desnoga beka i to nije izgledalo najbolje. No čini se da je veći problem u napadu, posebno u seniorskoj vrsti.

"Mi smo bili naviknuti u najbolje doba na Šukera koji je strahovito dugo trajao. Onda smo izmislili Pršu pa nas je Mandžukić držao. Sad ne vidim igrača takve klase koji može odgovarati stilu naše reprezentacije. Pazite, Mandžukić se trošio, zabijao, radio pritisak... On je strahovito pomagao u fazi napada, pa u prekidima. Kretao se, razvlačio protivničku obranu za Perišića, Kramarića i Rebića. Davao je energiju, on je imao strašan tajming za presing. Takvog igrača sada ne vidim", govori Pamić pa zaključuje:

"Trebamo golgetera, treba i prepoznati da bi neki igrač za nekoliko godina mogao biti taj. Napadaču treba usavršiti individualne kretnje. Bojim se da se kod nas ne radi tako individualno. Ne vidim kod naših napadača neku razliku u zadnje tri godine, nebitno kod kojeg."

Hrvatska U-21 reprezentacija oproštaj od Eura u San Marinu i Italiji ima u ponedjeljak od 21 sat utakmicom protiv Engleske koja je također bez boda. 

Standings provided by Sofascore LiveScore

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:08