StoryEditor
saudijska arabija

Nemilosrdna represija nad ženama: Video prikazuje policiju kako juri i tuče žene u sirotištu

Piše desk  /  31.08.2022., 19:24h

Video koji je dospio na društven mreže na kojem se vidi kako saudijske sigurnosne službe brutalno napadaju grupu žena u sirotištu na jugozapadu Saudijske Arabije izazvao je bijes na internetu i obećanje vlade da će istražiti incident.

Na snimci, koja je u utorak na Twitteru objavila žena koja je snimila napad, vide se deseci muškaraca obučenih u sigurnosne uniforme kako jure žene, tuku ih drvenim motkama i vezuju kožnim remenima. Na snimci se zatim vidi kako muškarac vuče jednu od žena za kosu dok ona vrišti, dok je drugi tuče kaišem.

Sirotište se nalazi u Khamis Mushaitu, gradu u provinciji Asir, oko 884 kilometra od glavnog grada Rijada.

U odgovoru na video, guverner provincije Turki bin Talal bin Abdulaziz naredio je formiranje komisije koja će istražiti “sve strane” incidenta i “proslijediti slučaj nadležnom organu”.

Video je postao viralan na društvenim mrežama, a u srijedu je u Saudijskoj Arabiji popularan hashtag “Khamis Mushait Orphans”, prenosi The Bosnia Times.

‘Nemilosrdna represija nad ženama’

Saudijski zagovornici ljudskih prava osudili su to nasilje kao još jedan dokaz o suzbijanju ženskih prava od strane saudijske vlade u kraljevstvu pod vlašću prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

Otkako je postao de-fakto vladar kraljevstva 2017. godine, prijestolonaslednik je nadgledao široko rasprostranjeno suzbijanje oponenata, uprkos tome što se promovira kao vođa liberalnih reformi. Obuka je usmjerena na pripadnike političke opozicije, šiitske manjine, kao i aktivistkinje koje su pozvale na prekid diskriminatorne politike i društvene prakse prema ženama.

„Baš kao što su aktivisti za ženska prava poput Loujaina al-Hathloul mučeni zbog traženja njihovih osnovnih prava, siročad koja se žale na svoje svakodnevne uvjete također će biti brutalno ušutkana i fizički napadnuta“, rekla je Lina al-Hathloul, saudijska aktivistica za ljudska prava koja služi kao šef nadzora i komunikacija u grupi za prava Alqst.

“Ovaj video prikazuje preovlađujuću i nemilosrdnu represiju nad ženama u Saudijskoj Arabiji. Čak i kada žene nemaju muške staratelje i žive u sirotištima, ruka same države je ta koja ih nasilno napada zbog traženja svojih legitimnih prava”, rekla je ona Middle East Eye.

Al-Hathloul je optužio saudijsku vladu da koristi “praznu priču” o podržci ženama u zemlji i da to koristi kao “PR”.

U međuvremenu, Abdullah al-Juraywi, saudijski opozicijski aktivist sa sjedištem u Londonu i šef platforme za dijalog Diwan London, rekao je za MEE da je napad uslijedio kao odgovor na štrajk koji su žene održale tražeći poboljšanje uvjeta nakon što su raniji prosvjedi zbog maltretiranja ignorirani. Uprava sirotišta je tada zatražila intervenciju službi sigurnosti.

Još uvijek nije jasno koliko je žena privedeno u incidentu. Saudijske vlasti još nisu objavile detalje.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 03:20