StoryEditor

Nema više votke za Ruse: ‘Nemojte piti alkohol četiri mjeseca ako se želite cijepiti‘

Piše D  /  09.12.2020., 10:12h

Kako prenosi The Moscow Times, korisnici ruskog cjepiva Sputnik V morat će na kratko zaboraviti na konzumaciju alkohola ako žele primiti cjepivo protiv korona virusa.

Preporuka je to zamjenice premijera vlade Tatjane Golikove, u čijem priopćenju stoji da bi svi oni koji se odluče cijepiti morali izbjegavati alkohol dva mjeseca prije i nakon dobivanja cjepiva. 

- Konzumiranje alkohola mora prestati najmanje dva tjedna prije imunizacije, a najbolje bi bilo da svi oni koji se planiraju cijepiti, izbjegavaju alkohol barem 42 dana nakon prve injekcije. Ako želite ostati zdravi i imati snažan imunitet, nemojte piti alkohol - rekla je Golikova ruskim građanima, koji drže visoko mjesto u svijetu po konzumaciji alkohola. 

Uz izbjegavanje alkohola, zamjenica je savjetovala i prestanak pušenja prije i nakon cijepljenja, tvrdeći da duhanski dim iritira plućno krilo i iskrivljuje reakcije imunološkog sustava. 

Na izjavu zamjenice premijera regirao je Aleksandar Gintsburg, voditelj istraživačkog centra Gamaleya koji je razvio cjepivo Sputnik V. 

- Nikome se ne preporuča da zloupotrebljava alkohol prije i poslije cijepljenja, no jedna čaša šampanjca sigurno neće nikome naškoditi - rekao je Gintsburg.

Program cijepljenja u Rusiji za viskorizične skupine započeo je ovog vikenda, a zdravstveni službenici procjenjuju da je dosada 100.000 Rusa primilo cjepivo, prenose 24sata.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:43