StoryEditor
odluka društava za osiguranje

Nema više popusta: Ubuduće će pri registraciji svi plaćati punu cijenu

Piše desk  /  12.06.2022., 13:50h

Osiguravajuća društva u Bosni i Hercegovini, shodno zakonskim odredbama, više neće moći davati popuste prilikom registracije vozila.

Osiguravajuća društva u Republici Srpskoj su ukinula pogodnosti koja su do sada imali vozači, što znači da cijena nije porasla, već je u onom okviru kako je to zakonski predviđeno.

Predsjednik Udruge društava za osiguranje RS Bojan Popović kaže da su ukinuti sitni bonovi poput onih za gorivo, dio popusta prilikom tehničkog pregleda i sl.

"Prostora za te pogodnosti više nema, štete rastu, one su otprilike porasle za nekih 35 posto i uz inflaciju i rast cijena rezervnih dijelova vozila osiguravajuća društva nemaju više prostora da dio svog kapitala 'poklanjaju' osiguranicima. Na kraju krajeva, ovo je urađeno da bi se društva zaštitila da mogu isplatiti štete pričinjene na vozilima", kazao je Popović za Klix.ba.

Popović pojašnjava da su popusti, koji su do sada davala osiguravajuća društva, bila izvan zakonskih odredbi, a da će ubuduće poštivati zakon.

"Zakonska odredba je ta da nema tih bonusa, društva su do sada izlazila u susret pojedincima. Ovo je džentlmenski dogovor između društava da se ne bi dogodio problem s kapitalom u samim društvima za osiguranje. Bonusi za savjesne vozače su na snazi i zajamčeni zakonom, nema tu nikakve značajnije promjene", poručuje.

Generalni tajnik Udruge društava za osiguranje u FBiH Ermin Čengić kaže da je osnovni motiv rada njihove udruge zadovoljstvo osiguranika te da će u skladu s tim pojačati mjere nadzora nad onim društvima koja se ponašaju mimo usklađenih zakonskih i podzakonskih odredbi.

"Naša udruga ima određena saznanja u vezi s pojavama na tržištu koje bi trebalo onemogućiti, naročito kada je u pitanju obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti. Udruga je u skladu s tim saznanjima pripremila inicijativu za naš Upravni odbor, s ciljem da nakon razmatranja bude proslijeđena regulatornoj Agenciji za nadzor na nadležno postupanje", kaže Čengić.

Ističe da će, u okviru obraćanja prema regulatoru, biti detektirani nositelji aktivnosti za koje postoji opravdana sumnja da izlaze iz okvira očekivanog rasta premijskog prihoda te ponašanja usklađenih sa zakonskim i podzakonskim normama.

"Cilj ove inicijative je da se alarmira regulator za poduzimanje pojačanih mjera nadzora nad navedenim akterima na tržištu i da se, s druge strane, onemogući daljnja diskriminacija onih društava za osiguranje koja u svom poslovanju poštuju administrativno utvrđene premije. Konačno, naš osnovni motiv je da naši osiguranici i oštećene osobe ostvaruju sva svoja prava i da se ispunjava osnovna funkcija osiguranja, a to je ekonomska zaštita od štetnih djelovanja po nastanku osiguranog slučaja, u cijelosti i bez bilo kakve iznimke", kaže Čengić.

To znači da će u FBiH sva ona društva koja daju nedozvoljene popuste biti sankcionirana - sve u cilju dobrobiti i osiguravajućih društava i osiguranika.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 07:24