Article_Top_970x250

Nema trećeg: Pronaći strateškog partnera ili stečaj Aluminija

ministar energije, rudarstva i industrije

Nema trećeg: Pronaći strateškog partnera ili stečaj Aluminija

lip 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

''Sljedeći zaključak je da uprava pripremi eventualne modele privatizacije ili eventualnog pronalaska strateškog partnera'', rekao je ministar.

Dva su moguća scenarija za Aluminij: Pronalazak strateškog partnera, što je bliža opcija, a druga opcija je stečaj, kazao je danas ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić povodom situacije s mostarskim Aluminijem.

''Ja sam jutros održao sastanak s Upravom i Nadzornim odborom i saslušali smo probleme. Donijeli smo neke zaključke, prvi je da ćemo u ponedjeljak održati sastanak sa premijerom Novalićem i ministrima iz Vlade FBiH.

Do ponedjeljka je uprava dobila zadatak da donese sve dokumente što smo do sada uradili u Aluminijskom kombinatu. Efekti i koristi od revizije koju smo naručili i platili od sredstava Vlade FBiH sa prijedlozima revizije'', rekao je Džindić. ''Drugi zaključak su efekti i koristi od ulaska u financijsku konsolidaciju, obzirom da smo 2018. godine proširili uredbu i Aluminij ubacili u program konsolidacije.

Sljedeći zaključak je da uprava pripremi eventualne modele privatizacije ili eventualnog pronalaska strateškog partnera'', rekao je i dodao kako očekuje da će ti zaključci ''biti u ponedjeljak na stolu''.

Na novinarsko pitanje što to u konačnici znači za Aluminij, kazao je kako je revizija završena, da proces revizije nije bio nimalo lagan, što je sveobuhvatna revizija zbog situacije sa Aluminijem. ''Ja ću u ponedjeljak poslije sastanka održati press i te zaključke ćemo svima dati. Dva moguća scenarija: Pronalazak strateškog partnera, što je bliža opcija, a druga opcija je stečaj'', rekao je ministar, prenio je N1.

Podsjećamo, Elektroprivreda HZHB dala je Aluminiju rok za plaćanje električne energije koja je isporučivana s odgodom plaćanja. No, budući da je rok istekao, Aluminiju je poručeno da će s mreže biti isključen u nedjelju u ponoć, prenosi Bljesak.

Dnevnik.ba