StoryEditor
ekstremna poskupljenja

Nema logike: Cijene u BiH veće nego u zapadnoj Europi, evo kolike su cijene ulja po državama

Piše desk  /  02.05.2022., 08:24h
Prvak poskupljenja je suncokretovo ulje, čiju cijenu su trgovci u RS znali povećavati i tri puta u istom danu, pa je u kratkom roku udvostručena.

Cijene pojedinih prehrambenih artikala u Bosni i Hercegovini skuplje su od cijena u trgovinama puno bogatije zapadne Europe. Inspekcije obavještavaju da izriču kazne za prekoračenja marži, ali do sada nije poznato koliko je kazni naplaćeno. 

Iako su entitetske Vlade ranije donijele odluke o ograničavanju marži, odnosno, razlika između nabavnih i prodajnih cijena u trgovinama na osnovne namirnice, u praksi građani teško mogu osjetiti korist. Naprotiv. Gotovo nema grupe proizvoda ili usluga za koje sada ne plaćamo veću cijenu u odnosu na onu koju smo plaćali prije reakcije izvršnih vlasti, javlja BHRT

Prvak poskupljenja je suncokretovo ulje, čiju cijenu su trgovci u RS znali povećavati i tri puta u istom danu, pa je u kratkom roku udvostručena. Poskupljenja su, istina, prema podacima iz Europske unije, zabilježena svugdje, no nelogično je to što su cijene osnovnih namirnica u najrazvijenijim zemljama kontinenta i nakon poskupljenja, niže nego u Bosni i Hercegovini. 

Cijena litra ulja po državama:

3,3 eura BiH
1,3 eura Velika Britanija
1,49 eura Belgija
1,7 eura Italija
1,5 eura Srbija
1,8 eura Crna Gora

"Cijene koje se sada tako drastično mijenjaju nisu samo cijene iz objektivnih razloga, nego su to psihološke cijene, psihološka inflacija zbog panike u koju mi zapadamo", tvrdi ekonomist Željko Rička.

U obzir treba uzeti i činjenice da prosječan Britanac za svega jedan tjedan zaradi oko 700 eura i da mu je ulje jeftinije nego prosječnom građaninu BiH, koji taj iznos ne zaradi ni za mjesec, ako ima radno mjesto – napominju sindikalci. 

"Od svoje plaće pokušavate osigurati samo osnovne životne namirnice, a što ćemo s uslugama i svim onim što radnik i njegova obitelj moraju platiti da bi mogli funckionirati normalno", navodi predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

U Bosni i Hercegovini izvjesno je da su ekstremna poskupljenja osnovnih životnih namirnica nezakonita, ali podatke o broju izrečenih i naplaćenih novčanih kazni u oba entiteta nitko ne zna. Zna se da sada trgovački lanci ostvaruju ekstra profit, pravdajući to stanjem na svjetskom tržištu. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 05:38