StoryEditor

Nema dokaza da je kvaliteta vode u Busovači uzrok stomačnih tegoba građana

Piše Jurija Milović  /  07.07.2021., 12:07h

Lokalnu srednjobosansku javnost već danima potresaju skandalozne optužbe da je „voda u Busovači uzrok želučanih tegoba kod brojnih građana“.

Putem lokalnih portala vijest se proširila munjevito, građani su uznemireni, na lokalna vodoopskrbna poduzeća je ogroman pritisak a Dnevnik.ba istražio je čitavu priču.

Sve je počelo prijavom stomačnih tegoba nekolicine mještana Busovače u lokalni Dom zdravlja. Bez utvrđenih uzroka tegoba, građani su na društvenim mrežama za tegobe optužili kvalitetu vode iz gradskog vodovoda. Ovakvo tumačenje su prenijeli lokalni portali što je pod pritisak stavilo lokalno poduzeće za vodovod.

Uvidjevši mogućnost političkog obračuna, u zaboravljenu Busovaču ubrzo stiže i ekipa Federalne televizije. U iščekivanju skandala, Dnevnik.ba kontaktirao je JKP „Komunalac“ i direktoricu Gordanu Vidović.

Ona je u razgovoru potvrdila da je voda data na analizu u Zavod za javno zdravstvo Travnik, i da je istina da u nalazima stoji da „voda nije po pravilniku“ ali, to ne znači da nije za piće, niti je preporučena bilo kakva mjera ograničenja pića. Pravilnici su strogi, i moguće je da kvaliteta vode odstupa po bilo kojem parametru, ali daleko od toga da je uzrokovala masovne želučane tegobe.

Prema informacijama koje je dobila direktorica Vidović, oboljeli u busovačkom Domu zdravlja su sa različitih vodovoda.

- Neki su vodu pili sa lokalnih, seoskih vodovoda, i ne mogu se dovesti u vezu sa gradskim vodovodom Busovača. Čak i prvih šest oboljelih su sa područja sela Carica, koji uopće nisu priključeni na gradski vodovod.

Upitana da komentira otkud onda tako masovna oboljenja kod građana, direktorica je izjavila da ima informacije iz Zenice, ali i Kiseljaka, da se posljednjih dana i u ovim gradovima pojavila slična viroza te da nema dokaza da je povezana s vodom.

Istina je da se lokalni portali uglavnom pozivaju na pisanja zabrinutih građana te da nema nikakvih konkretnih optužbi na račun kvalitete vode. Nakon što smo upitali građane na osnovu čega temelje optužbe na račun JKP „Komunalac“ , te imaju li nova saznanja o analizi vode; nitko nije želio imenom i prezimenom stati iza bilo kakve optužbe na račun „Komunalca“.

U svakom slučaju, histerija je potakla nadležne da još jednom provjere kvalitetu, vode a medije se sjete i ovog grada.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:51